Πανελλήνιο 2017, Μέρος Α’: Η προετοιμασία

Μεγάλα τουρνουά όπως το πανελλήνιο έχουν αρκετά moving parts και η προετοιμασία αρχίζει μήνες πριν. Όπως οι παίκτες πρέπει να ξέρουν το format, έτσι και οι judges πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κάθε αναποδιά σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας. Για το δεύτερο μέρος που περιέχει το οδοιπορικό των δύο ημερών, πάτησε εδώ και για το τρίτο μέρος που περιέχει τα rulings εδώ

Το πανελλήνιο έχει μια ξεχωριστή θέση για τους όλους, ειδικά αυτούς που έχουν μια κάποια ηλικία, και θυμούνται εποχές President. Προσωπικά για μένα το να head judgegάρω το πανελλήνιο ήταν ένας στόχος που είχε τεθείαπό το 2006 και όταν κατάφερα να σκαρφαλώσω στο τρίτο επίπεδο το 2011, το κατήργησαν 🙁

Ήμουν λοιπόν έτοιμος να έρθω με δικά μου έξοδα Ελλάδα και να judgάρω δωρεάν προκειμένου να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Ευτυχώς κατάφερα να κρύψω τα παραπάνω όταν μιλούσα με τον Παναγιώτη Ζαχαρία, ιδιοκτήτη της Κάισσας Αμαρουσίου και οργανωτή του τουρνουά (diplomacy +1).

Πριν αρχίσουμε disclaimer: αυτό το άρθρο αφορά περισσότερο τους judges και τους ψαγμένους organizers που θέλουν να διοργανώσουν μεγάλα τουρνουά και λιγότερο τους παίκτες. Περίμενε το part 2, αγαπημένε spike, timmy, johnny.

Βέβαια το πρώτο task είναι να βρούμε τους judges αυτούς κάθε αυτούς 🙂 Αποφασίσαμε να δώσουμε το μέγιστο βαθμό επαγγελματισμού και, αντί να πάμε εμείς στους judges, δημιουργήσαμε το τουρνουά στο apps.magicjudges.org ζητώντας από όλη την κοινότητα να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Προσανατολιζόμασταν σε ένα μείγμα εμπειρίας και νέου αίματος. Εμπειρίας γιατί θέλουμε να βγει το τουρνουά και νέο αίμα γιατί η Αθήνα χρειάζεται 2 νέους Level 2.

Την εμπειρία τη βρήκαμε στα πρόσωπα του Κρέοντα και Ηλία, δύο level 2 με πολλά τουρνουά στην πλάτη τους και γνωστούς στους παίκτες. Οι «ελπίδες» εκπροσωπήθηκαν από τον Βασίλη και Θέμη, δύο σχετικά άγνωστους level 1, που όμως είχαν το προφίλ της εργατικότητας και aspirations. Προφανώς θα ήθελα πολύ να χωρέσω στην ομάδα και τον Alex, judge με ευρωπαϊκή εμπειρία και εκπρόσωπο της συμπρωτεύουσας, αλλά ξέρετε πως είναι το κατεστημένο της Αθήνας…

Με την ομάδα έτοιμη στραφήκαμε στο τουρνουά αυτό κάθε αυτό. Ο στόχος που τέθηκε ήταν οι παίκτες φεύγοντας την Κυριακή να διαφημίσουν το τουρνουά στις τοπικές κοινότητες και όλοι μαζί να προετοιμάζονται για το 2019. Για να γίνει αυτό, ήθελα να υπάρχει ένα wow factor στο τουρνουά, κάτι που να μη έχουν δει ξανά οι παίκτες. Η πρώτη σκέψη ήταν streaming/coverage. Ωστόσο αυτό θέλει πολλά resources που ξεπερνούν το ρόλο του judge.

Η δεύτερη ιδέα ήταν τα online pairings 🙂 Πειραματιστήκαμε διάφορες τεχνολογίες μέχρι που καταφέραμε και πήραμε άδεια να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία του channel fireball! Στο τέλος καταλήξαμε στο https://chat.mtgpairings.info/ το οποίο χρησιμοποιεί την οικεία στους παίκτες πλατφόρμα του facebook με την extra λειτουργία push notifications. Για ποιο λόγο να ζητάμε στους παίκτες να πλοηγηθούν σε μια ιστοσελίδα όταν μπορεί το κινητό να τους σερβίρει τη πληροφορία που χρειάζονται ad-hoc; Το πιο ωραίο είναι ότι είναι δωρεάν και εύκολο να στηθεί! Πείστε τον τοπικό προύχοντα να το δοκιμάσει 🙂

Υπήρχαν όμως και τεχνολογικά άλματα πίσω από τις κάμερες! Το τέλος του γύρου είναι μια επίπονη διαδικασία που αν δε γίνει σωστά μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά το τουρνουά. 10’ πριν τελειώσει ο γύρος πρέπει να αναθέσεις τα τραπέζια με έξτρα χρόνο στον πιο εκφοβιστικό Judge (βλέπε Φελλαχίδη) έτσι ώστε να τελειώσουν γρήγορα. Όταν τελειώσει ο χρόνος θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι όλα τα τραπέζια άκουσαν την ανακοίνωση και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Επίσης υπάρχουν παίκτες που απλώς αφήνουν το αποτέλεσμα πάνω στο τραπέζι (γκρρρρρ) ή το χάνουν (double γκρρρρρ). Προς αντιμετώπιση όλων αυτών χρησιμοποιήσαμε ένα σύστημα στο οποίο:

  • Όταν ο Judge έδινε έξτρα χρόνο, το έκανε και ψηφιακά, τα τραπέζια με extra χρόνο ήταν color coded.
  • Τα τραπέζια ήταν color coded ανάλογα αν είχαν extra χρόνο, αν δεν είχαν τελειώσει, αν ήταν covered by a judge και τέλος αν είχαν τελειώσει.
  • Τα αποτελέσματα μπορούσαν να εισαχθούν από το κινητό του judge.

Αυτά και άλλες μικρές βελτιώσεις μας βοήθησαν να έχουμε γύρους των 60’ αντί 65-70 που είναι το αναμενόμενο.

Το επόμενο βήμα ήταν το scorekeeping. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις ήταν η απουσία software! Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούνταν στα παλιά πανελλήνια είχε παροπλιστεί και το μεγάλο ξαδερφάκι του WER που χρησιμοποιείται στα GP+ τουρνουά παραήταν μεγάλο για να μας αφήσουν να το χρησιμοποιήσουμε. Έτσι λοιπόν αρχίσαμε να hackάρουμε το WER με σκοπό να μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Η μεγάλη έλλειψη ήταν η απουσία υποστήριξης πολλαπλών format έτσι όλο το τουρνουά έτρεξε σαν draft(!)- more info στο part2.

Φεύγοντας από τα software έπρεπε να δούμε πώς θα τρέξει το draft. Η αγαπημένη λέξη εδώ ήταν integrity, integrity, integrity. Οι παίκτες πρέπει να draftάρουν και μετά να κατασκευάσουν το deck σε τραπέζι που δεν θα τον έβλεπε κανένας από τους συνpodίτες του. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο χρονικό παραθυράκι που να μπορούν να βγάλουν κάρτες από την τσέπη τους. Κάναμε διάφορες σκέψεις, αλλά η απουσία stamped καρτών μας χάλαγε τις elegant λύσεις 🙁 Τελικά καταλήξαμε σε ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο μάλλον αποδείχτηκε μη βέλτιστη λύση. Αν έχετε κάποια ιδέα μη διστάσετε να μας το πείτε! Οι παίκτες λοιπόν draftaραν, μετά έδωσαν τις κάρτες σε ένα παίκτη από άλλο pod να τις καταγράψει στη λίστα και, τέλος οδηγούνται σε ένα άλλο τραπέζι για να κατασκευάσουν το deck τους.

Ωραία κανεί (κυπριακό, sic) με το τουρνουά, τα σκεφτήκαμε όλα!(?) Ώρα να βάλουμε τους judges στο παιχνίδι. Γράφτηκε μια μακροσκελής επιστολή που κάλυπτε πρόσφατα rules/policy άρθρα, passive/aggressive απειλές για να διαβαστεί το Infraction Policy Guideline (IPG), οδηγίες για την εξωτερική εμφάνιση (fashion tips) και ανέκδοτες ιστορίες με ελαφριά δόση χιούμορ. Επίσης ανατέθηκαν στον κάθε judge duties: Κρέον ότι έχει να κάνει με λίστες, μέτρημα/deckchecks, Ηλίας ότι έχει να κάνει με χαρτιά, pairings/standings/slips. Θέμης και Βασίλης ήταν οι πασπαρτού, τρέχοντας παντού με την ελαφρότητα των 25 τους χρόνων.

Με αυτά και με αυτά έφτασε η Παρασκευή και όλα φαίνονταν σχεδιασμένα στην εντέλεια. Στο επόμενο μέρος θα δούμε τι από τα παραπάνω πήγε στραβά καθώς και ενδιαφέροντα rules και policy rulings.

Cya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

You will not be added to any email lists and we will not distribute your personal information.