Στο μικροσκόπιο: Spell Queller

Ο Spell Queller  είναι μια κάρτα ιδιαίτερη, που πολλοί έπαιξαν στο U/W Flash Deck και ακόμη περισσότεροι εμίσησαν εξαιτίας αυτού. Επειδή έχω την αίσθηση ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, ίσως σε διάφορα φορμάτ, ας εξερευνήσουμε την κάρτα σπιθαμή προς σπιθαμή, προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε πιθανή απορία σας! Συνήθως οι απαντήσεις που ζητάμε για μια κάρτα κρύβονται στο προφανές: το ίδιο το text της. Και από εκεί ακριβώς θα ξεκινήσουμε:

Flash

702.8a Το Flash είναι μια  static ability που λειτουργεί σε οποιαδήποτε ζώνη από την οποία θα μπορούσε νομίμως να παιχτεί η κάρτα και δίνει στην κάρτα την ιδιότητα ότι «Μπορεί να παιχτεί χρονικά οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσε να παιχτεί ένα instant».

Ok, αυτό μάλλον το γνωρίζατε!

Flying

702.9a To Flying είναι μια evasion ability. 702.9b Ένα πλάσμα με flying δεν μπορεί να μπλοκαριστεί, παρά μόνο από άλλα πλάσματα με flying και/ή reach. Ένα πλάσμα με flying μπορεί κανονικά να μπλοκάρει ένα άλλο πλάσμα, είτε αυτό έχει flying είτε όχι.

Μάλλον κι αυτό το γνωρίζατε, αλλά δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό. Το Flying είναι ακριβώς κάτω από το Flash στο Comprehensive Rules 😛

When Spell Queller enters the battlefield, exile target spell […]

Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα! Ας δούμε βήμα-βήμα πώς λειτουργεί η κάρτα, με έμφαση σε κάποια χρήσιμα στοιχεία: όταν λοιπόν ο Spell Queller (S.Q.) μπαίνει στο πεδίο από τη stack δημιουργεί ένα triggered ability, το οποίο ο controller βάζει στη stack κάνοντας target ένα spell, με σκοπό να το κάνει exile.

Εμπειρικά, αρκετοί παίκτες θεωρούν νοερά ότι πρόκειται για counter και συχνά παίζοντας τον S.Q. θα ακούσετε τον παίκτη να λέει ενθουσιασμένος (και με μια δόση ηδονής) «Counter τον Gideon… » Στην πραγματικότητα, το effect αυτό παίρνει ένα spell από τη stack και την τοποθετεί στο exile zone. To spell αυτό δεν γίνεται, για την ώρα, resolve. Αυτό έχει μια βασική συνέπεια: spells με την ιδιότητα «can’t be countered» δεν γλυτώνουν από τα νύχια του S.Q. – γίνονται target και exile κανονικά – αρκεί να έχουν CMC4 και κάτω. Έτσι, το Abrupt Decay και το Supreme Verdict, για παράδειγμα, εντάσσονται στα legal targets του S.Q.!

[…] with converted mana cost 4 or less.

Μια ακόμη προϋπόθεση για να βάλουμε νόμιμα στη stack την πρώτη από τις triggered abilities είναι το spell που θέλουμε να κάνουμε exile να έχει CMC4 και κάτω. Για την ανάλυση του συγκεκριμένου σημείου, θα καταφύγω σε περιληπτική αναφορά της έννοιας του Converted Mana Cost (CMC) – περιορίζοντας, ωστόσο, την αναφορά στην έννοια του CMC όσο το spell βρίσκεται στη stack:

To CMC είναι το άθροισμα του κόστους του mana (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για colored ή generic), που βρίσκεται –συνήθως– τυπωμένο στο πάνω δεξιά μέρος της κάρτας (CR 202.3). Όταν έχουμε hybrid mana ή phyrexian mana, κάθε hybrid ή phyrexian mana symbol αυξάνει το CMC κατά 1. Π.χ. ο S.Q. έχει CMC3. Ένας Demigod of Revenge έχει CMC5. Ένα Birthing Pod έχει CMC4. Aυτό ακριβώς κοιτάμε, για να διαπιστώσουμε αν κάποιο spell στη stack είναι legal target για τον S.Q.

Αν κάποιο spell στη stack έχει αξία Χ, ανατρέχουμε στην επιλογή του παίκτη όταν όρισε την αξία του Χ και το έβαλε στη stack, προκειμένου να διαπιστώσουμε το CMC (CR202.3d).

Αν κάποιο spell στη stack υπόκειται σε cost reductions ή increases, το CMC του παραμένει ανεπηρέαστο από αυτά τα effects. To ίδιο ισχύει και με τα additional costs. Με άλλα λόγια δεν κοιτάμε τι πλήρωσε ο παίκτης, αλλά τι αναγράφεται στο αρχικό, καθαρό mana cost. Π.χ. ένα Supreme Verdict με το Thorn of Amethyst εντός παιχνιδιού, εξακολουθεί να έχει CMC4 και μπορεί να πέσει θύμα του S.Q.! (CR 202.4)

Παρομοίως και στην περίπτωση των alternative costs: για παράδειγμα, αν ο αντίπαλος παίξει ένα Elder Deep-Fiend πληρώνοντας {U}{U} και κάνοντας sacrifice μια Archangel Avacyn ως emerge cost, το κόστος του Fiend παραμένει 8 και δεν μπορεί να γίνει exile από τον S.Q.!

When Spell Queller leaves the battlefield, the exiled card’s owner may cast that card without paying its mana cost.

Όταν ο S.Q. φύγει από το πεδίο (ακόμα και στιγμιαία) και μετακινηθεί σε οποιαδήποτε άλλη ζώνη (hand/graveyard/exile/library/command/ante :P) ο controller του βάζει τη δεύτερη ability στη stack και ο ιδιοκτήτης/owner της κάρτας που νωρίτερα είχε γίνει exile από τον S.Q. μπορεί να παίξει την ίδια κάρτα δωρεάν, χωρίς να πληρώσει mana cost.

Αυτό σημαίνει ότι, αφού μιλάμε για owner, αν με κάποιο τρόπο ο S.Q. είχε κάνει exile κάρτα που ανήκει στον controller του, τότε θα επωφεληθεί ο ίδιος ο controller και όχι ο αντίπαλος, που καταφέρνει να βγάλει από το παιχνίδι τον S.Q. Παράδειγμα: Η Αμαλία καστάρει μία Thalia, Heretic Cathar που είχε «κλέψει» από τη library του Νίκου μέσω του Gonti, Lord of Luxury. Όμως ο Νίκος σε response της Thalia, παίζει έναν S.Q. και την κάνει exile από τη stack. Αν, λοιπόν, οποιαδήποτε στιγμή, S.Q. του Νίκου φύγει από το πεδίο με οποιονδήποτε τρόπο, τότε θα έχει (πάλι ο Νίκος) την ευκαιρία να παίξει  δωρεάν τη Thalia, αφού παραμένει ο owner της κάρτας.

Mόλις θυμήθηκα και μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση με αυτές τις κάρτες: θα ρωτήσετε, «Μα, δεν θα μπορούσε η Αμαλία να καστάρει όποια στιγμή θέλει τη Thalia, αφού την έχει πετάξει στο exile o Queller, βασιζόμενη στο ότι ο Gonti γράφει «For as long as that card remains exiled, you may look at it, you may cast it, and you may spend mana as though it were mana of any type to cast it.»»; Η απάντηση είναι ΟΧΙ – από τη στιγμή που o Gonti θα τη βγάλει από το exile για να την καστάρει την πρώτη φορά, η προϋπόθεση «For as long as…» παύει να ισχύει μια για πάντα και πλέον η κάρτα δεν μπορεί να ξαναπαιχτεί μέσω του Gonti, αφού –ακόμα και να ξαναβρεθεί στο exile zone για άλλο λόγο– δεν θα την έχει στείλει ο Gonti!

Spell Queller και Alternative Costs

Όταν μια κάρτα γίνεται cast «δωρεάν», μέσω της δεύτερης triggered ability του S.Q., δεν επιτρέπεται η επιλογή παιξίματος της κάρτας με alternative cost.Έτσι, για παράδειγμα, αν S.Q. κάνει exile ένα morph spell, η κάρτα γυρνάει face-up στο exile και face-up μπαίνει στο πεδίο, σε περίπτωση που φύγει ο S.Q αφού το morph είναι alternative cost.

Spell Queller και Additional Costs

Επιτρέπεται, όμως, να πληρωθούν προαιρετικά additional costs, ενώ αν τυχόν υπάρχουν υποχρεωτικά additional costs, θα πρέπει να πληρωθούν προκειμένου να παιχτεί η κάρτα που έρχεται από το exile και να μπει στη stack. Με άλλα λόγια, ο S.Q. απλώς γλιτώνει τον παίκτη από το Mana Cost. Παράδειγμα: για να κασταριστεί ένα Angelic Purge από τον S.Q., θα πρέπει υποχρεωτικά ο παίκτης να θυσιάσει ένα permanent.

Spell Queller και Cost Increasing effects

Στην περίπτωση που ισχύει κάποιο cost increase  (δηλ. αν για κάποιο λόγο το spell που πρόκειται να παιχτεί κοστίζει περισσότερο από το Converted Mana Cost του) o caster υποχρεούται να πληρώσει τυχόν προσαυξήσεις, οι οποίες υπολογίζονται ΜΕΤΑ τον υπολογισμό του Mana Cost, κατά τη διαδικασία κασταρίσματος. Παράδειγμα: στο παιχνίδι υπάρχει η Thalia, Guardian of Thraben. Νωρίτερα, ο S.Q. είχε κάνει exile το Abrupt Decay, όμως τώρα φεύγει από το παιχνίδι, χάρη σε ένα Lightning Bolt. O ιδιοκτήτης του Abrupt Decay δεν χρειάζεται, φυσικά, να πληρώσει {B}{G} για να το παίξει όμως θα πρέπει να πληρώσει {1}, εξαιτίας της επίδρασης της Thalia!

Spell Queller και Flashback

Αν το spell που έκανε exile o S.Q. είχε παιχτεί με flashback, όταν ο S.Q. φύγει από το πεδίο, ο ιδιοκτήτης της flashback κάρτας, μπορεί να την καστάρει, εκμεταλλευόμενος τη δεύτερη triggered ability του S.Q. αφού ήταν ο Queller που την έκανε exile και όχι το flashback effect. Αυτό συμβαίνει γιατί το flashback κοιτάει να εισαγάγει μια υποκατάστατη οδηγία που λέει: «αν η κάρτα είναι να πάει οπουδήποτε αλλού πέρα από exile, εγώ (το flashback) τη βάζω στο exile zone». Στην περίπτωση του S.Q. όμως τούτο δεν είναι απαραίτητο –αφού ούτως ή άλλως για το exile προορίζεται η κάρτα– και έτσι δεν είναι το flashback που την τοποθετεί στο exile, αλλά η triggered ability του S.Q.

Spell Queller και χρονικοί περιορισμοί του Casting

H κάρτα που καστάρεται μέσω του S.Q. δεν υπακούει στους συνήθεις χρονικούς του κασταρίσματός της. Πρέπει να γίνει εκείνη τη στιγμή που ο S.Q. βγαίνει και η δεύτερη ιδιότητά του γίνεται resolve. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν cast creatures ή sorceries στην turn του αντιπάλου ή κατά τη διάρκεια της combat. Φανταστείτε την επίδραση στο board ενός S.Q. που μας αφήνει χρόνους μετά το Declare Attackers Step και επιτρέπει στον αμυνόμενο να παίξει instant speed ένα Always Watching! Αντιστοίχως, όμως, ο ιδιοκτήτης της κάρτας που έχει βγει από τον S.Q. δεν μπορεί να την καστάρει αργότερα στο παιχνίδι, παρά μόνον εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, αν υπάρχουν ιδιαίτεροι χρονικοί περιορισμοί κασταρίσματος, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της κάρτας και όχι στους γενικούς κανόνες του παιχνιδιού, αυτοί θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Παράδεγμα: η περίπτωση του Master Warcraft, που καστάρεται μόνο πριν τη δήλωση των επιτιθέμενων. Αν ο S.Q. φύγει π.χ. στη Main Phase 2, o ιδιοκτήτης του Master Warcraft δεν θα μπορέσει να το καστάρει!

Spell Queller και spells με X στο κόστος τους

Αν το spell που καστάρεται δωρεάν μέσω του S.Q. περιλαμβάνει Χ στο Mana Cost του, τότε η αξία που θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλεγεί για το Χ, στην περίπτωση αυτή, είναι πάντα το 0. Παράδειγμα: ένα Chalice of the Void που νωρίτερα είχε κασταριστεί για Χ=2 και έγινε exile με τον S.Q.τώρα επανέρχεται στο πεδίο, αφού ο S.Q. καταστράφηκε. To value του X είναι υποχρεωτικά 0. Ο παίκτης που το βάζει δεν έχει επιλογή σε αυτό!

O Spell Queller και το παλιό καλό κόλπο με το Oblivion Ring

Ας πάμε λίγο πιο βαθιά τώρα: αν ο S.Q. βγει από το πεδίο αφού έχει μπει στη stack η πρώτη triggered ability του (και αφού έχει επιλεγεί target), τότε ενεργοποιείται και η δεύτερη triggered ability του (η leaves-the-battlefield) και μπαίνει πάνω-πάνω στη stack. Αυτή, λοιπόν, γίνεται πρώτα και δεν κάνει τίποτα, αφού –θυμηθείτε!– εκείνη τη στιγμή ο S.Q. δεν έχει κάνει exile τίποτα ακόμα! Ύστερα, συνεχίζοντας στη stack, γίνεται η enters-the-battlefield ability (ας λείπει πια ο S.Q. – το ΕΤΒ event συνέβη) και βρίσκει το spell που είχε γίνει target κάνοντάς το exile για πάντα, αφού και να επιστρέψει ο S.Q. θα είναι πια διαφορετικό permanent χωρίς ανάμνηση της προηγούμενης ζωής του!

Spell Queller και σειρά των triggered abilities

Για αρκετές αλληλεπιδράσεις με τον S.Q. η απάντηση δίνεται από τον εξής κανόνα: ο controller του SQ είναι controller και των δύο triggered abilities. Αυτό σημαίνει ότι τις βάζει στη stack με όποια σειρά θέλει, σε περίπτωση που οι abilities αυτές μπουν στη stack ταυτόχρονα. Ποια περίπτωση είναι αυτή; Συνήθως τα «blink» effects κάποιων καρτών όπως ο Eldrazi Displacer ή η Restoration Angel, αλλά και το Essence Flux. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Queller φεύγει και επιστρέφει αμέσως – ακολουθούμε δηλαδή τις οδηγίες του effect και μετά βάζουμε τα σχετικά triggered abilities στη stack. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο controller του S.Q. επιλέγει με ποια σειρά θα γίνουν αυτά. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο S.Q. –σε περίπτωση που γίνει blink– να κάνει counter το ίδιο το spell που μόλις επέστρεψε από exile και μπήκε στη stack εξαιτίας της leaves-the-battlefield ability του; Η απάντηση είναι όχι: ο controller δεν μπορεί να βάλει πάνω-πάνω στη στακ το trigger που λέει «When Spell Queller enters the battlefield, exile target spell» γιατί δεν θα έχει target (αφού το leaves-the-battlefield effect θα γίνει μετά, η κάρτα που θέλουμε να ξανα-κάνουμε exile δεν υπάρχει ακόμα στη stack ώστε να γίνει target).

Ελπίζω όσα αναπτύχθηκαν να σας κάλυψαν και να διασκεδάσατε το άρθρο. Keep it fun!

Ηλίας Χουντάλας (Level 2, Naύπλιο)

*Οι σύνδεσμοι που περιέχονται στο άρθρο ήταν λειτουργικοί κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του και η ακρίβειά τους μπορεί να μεταβληθεί στο μέλλον.

Ερωτήματα; Απορίες; Διευκρινήσεις; Παρατηρήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

You will not be added to any email lists and we will not distribute your personal information.