Τον τελευταίο χρόνο οι judges αναγκάστηκαν να δώσουν την εσχάτη των ποινών σε αρκετούς παίκτες που «απλά» έριξαν νόμισμα για να αποφασίσουν την ισοπαλία. Καιρός να μιλήσουμε λίγο παραπάνω λοιπόν γι’ αυτή την παράβαση.
Ας δούμε πρώτα τί λένε οι επίσημοι κανόνες: «Το αποτέλεσμα ενός αγώνα δε μπορεί να καθοριστεί τυχαία ή αυθαίρετα, παρά μόνο μέσα από την κανονική έκβαση του παιχνιδιού. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το ρίξιμο ενός νομίσματος/ζαριού, διαγωνισμός μυϊκής δύναμής ή παίξιμο ενός άλλου παιχνιδιού [MTR 5.2].
Ωραία, ας δούμε τα παραπάνω μέσα από κάποια παραδείγματα, αφού πρώτα στήσουμε το σκηνικό: ο Γιώργος και η Μαρία παίζουν τον πρώτο γύρο ενός PPTQ. Έχει τελειώσει ο χρόνος, καθώς και οι πέντε επιπλέον γύροι και οι ήρωές μας είναι ισοπαλία. Γνωρίζονται πολλά χρόνια οπότε:
- Ο Γιώργος προτείνει στη Μαρία να ρίξουν το ζάρι και ο μεγαλύτερος να κερδίσει το γύρο. Η Μαρία φωνάζει judge, για να ρωτήσει αν αυτό είναι στο πλαίσιο των κανόνων. Αποτέλεσμα: ο Γιώργος αποκλείεται από τη συνέχεια του τουρνουά, γνωστό και ως Disqualify ή DQ.
- Ο Γιώργος προτείνει στη Μαρία να ρίξουν το ζάρι και ο μεγαλύτερος να κερδίσει το γύρο. Η Μαρία συμφωνεί, κι εκείνη τη στιγμή έρχεται ο judge τρέχοντας, ειδοποιημένος από ένα θεατή. Το κακό όμως έχει γίνει: οι δύο ήρωες μας με τα ασημένια deck και τα στιλβωμένα ζάρια θα συνεχίσουν το τουρνουά ως θεατές.
- Ο Γιώργος προτείνει να παίξουν πέτρα-ψαλίδι-χαρτί, ή να βάλουν «χεράκι». Nope, και πάλι ο Γιώργος οδηγείται στα αποδυτήρια από τα πρώτα λεπτά του αγώνα.
- Το τελευταίο και πιο αμφιλεγόμενο παράδειγμα: Η Μαρία (το άρθρο κρατά πολιτική ίσων αποστάσεων) προτείνει να γυρίσουν τις επόμενες κάρτες και να προβλέψουν ποιος θα μπορούσε να νικήσει – 🙁 :'( και όλα στα παρεπόμενα, για τη Μαρία αυτή τη φορά.
Αφού λοιπόν μάθαμε τι πρέπει να αποφύγουμε καιρός να παίξουμε μπάλα και με τον ελέφαντα που κάθεται τόση ώρα στο βάθος του δωματίου και να απαντήσουμε στο γιατί. Γιατί υπάρχει αυτή η ποινή; Γιατί είναι τόσο αυστηρή; Γιατί και το ID δεν έχει κάτι ανάλογο που το μισούν τόσοι παίκτες και οργανωτές;
Το magic περηφανεύεται ότι είναι ένα παιχνίδι ικανότητας και στρατηγικής και όχι ένα παιχνίδι τύχης. Αφήνοντας τον Γιώργο και τη Μαρία να αποφασίσουν για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού τους, πετάμε τη στρατηγική από το παράθυρο. Αν υποθέσουμε ότι τα παιδιά έριξαν και ζάρι τότε η θεά τύχη μας κλείνει το μάτι. Χρήζει επισήμανσης ότι η πράξη του Γιώργου και της Μαρίας δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό του υπολοίπων παικτών. Βλέπετε, στα PPTQ, μετά τους ελβετικούς γύρους, μόνο οι πρώτοι οχτώ περνούν στη επόμενη φάση. Συνήθως οι παίκτες 6-10 έχουν τους ίδιους πόντους και τα tiebreaker αποφασίζουν γι αυτούς. Και τι παίζει το σημαντικό ρόλο; Μα φυσικά ποιος νίκησε στον αγώνα μεταξύ του Γιώργου και της Μαρίας!
Γιατί όμως η ποινή είναι τόσο σημαντική; Ένα game loss δε θα ήταν αρκετό για να μας σωφρονίσει; Θα διακινδυνεύσω να πω ναι, βοηθά και τη συνέχεια του άρθρου 😊 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το magic μοιράζεται αρκετά στοιχεία με το poker, που είναι τυχερό παίγνιο και παίζεται νόμιμα μόνο σε λέσχες και σε casino. Το magic προσπαθεί να φύγει όσο γίνεται πιο μακριά από τέτοιους συσχετισμούς και για αυτό προσπαθεί να αποβάλει οποιαδήποτε στοιχεία τύχης. Σε αυτά τα πλαίσια είναι λογικό η ποινή να είναι ο αποκλεισμός από το τουρνουά και θα συνεχίσει να είναι έτσι.
Γιατί όμως δεν ισχύει το ίδιο και με την ισοπαλία εκ προθέσεως, γνωστή και ως Intentional Draw ή ID; Αν και δεν έχουμε το στοιχείο της τύχης, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν στρατηγικής. Πρώτα από όλα να πούμε οι περισσότεροι παίκτες και οργανωτές θα θέλαμε να μην υπάρχει αυτή η διάταξη. Ωστόσο είναι ένα αναγκαίο κακό, αφού δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε Ο Γιώργος και η Μαρία θα συνέχιζαν να παίζουν με έναν αποδεκτό ρυθμό και απλά δε θα έκαναν επίθεση ο ένας στον άλλο μέχρι να τελειώσει ο χρόνος. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το τουρνουά να καθυστερήσει και οι παίκτες να βλέπουν μια φαρσοκωμωδία αντί το παιχνίδι που τόσο αγαπάμε.
Εν κατακλείδι, το να αποφασίζεται η έκβαση ενός παιχνιδιού από εξωγενείς παράγοντες υποβιβάζει την εμπειρία των υπολοίπων παικτών στο τουρνουά, άρα και το τουρνουά το ίδιο. Επίσης διακινδυνεύουμε να θεωρηθεί το αγαπημένο μας επιτραπέζιο τυχερό παιχνίδι, και να μην μπορεί κανένας ανήλικος να το παίξει.
Τι όμως μπορούν να κάνουν οι judges για εσάς; Σίγουρα δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε την ποινή – μη μας το ζητάτε αυτό ☹ Μπορούμε όμως να την αποτρέψουμε να συμβεί! Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι παίκτες δε γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της ποινής. Στην αρχή λοιπόν του πρώτου γύρου και του τελευταίου οι judges θα προσπαθούμε μέσω ανακοινώσεων να σας γνωστοποιήσουμε την ύπαρξή της.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Διαδώστε το! Το παράπτωμα αυτό είναι ο χειρότερος τρόπος να τελειώσεις ένα τουρνουά που έχει προετοιμαστεί τόσο καιρό. Επίσης, σαν γενική αρχή, ζητήστε από το μαγαζί της γειτονιάς να έχει judge παρόντα σε κάθε FNM. Έχει παρατηρηθεί ότι οι παίκτες που προέρχονται από τέτοια μαγαζιά είναι πιο έτοιμοι για τα μεγαλύτερα τουρνουά.
Ερωτήσεις; Απορίες; Παράπονα; Προτάσεις; Απλά ρωτήστε…