Στο μικροσκόπιο: The Choo Choo! (Vehicles)

Με την έλευση του Kaladesh, ένα νέο είδος artifact subtype ήρθε και άραξε τα κυβικά του (είδες, αν έχεις μεγαλώσει στα 80’s;) σε αρκετά Standard Decks – και αν δεν είχε πέσει βαρύς ο πέλεκυς του ban στο Smuggler’s Copter, τώρα δεν θα παίζαμε Magic, αλλά copter wars. Τα Vehicles, ως νέο είδος, περικλείουν ένα σύνολο από ενδιαφέροντες κανόνες και αλληλεπιδράσεις, που καλό είναι να διευκρινιστούν όσο διεξοδικότερα γίνεται, τώρα που το Kaladesh block βρίσκεται πίσω μας και έχουμε πλήρη εικόνα των καρτών που ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Όπως προανέφερα, το Vehicle είναι Artifact Subtype. Με άλλα λόγια, κάθε vehicle είναι artifact και υπακούει στους σχετικούς κανόνες. Επιγραμματικά, παίζεται στην Main Phase, με τη stack άδεια και δεν υπόκειται σε summoning sickness, αφού δεν είναι creature. Για αυτό και γίνεται counter με το Negate, καταστρέφεται με οποιοδήποτε effect καταστρέφει artifact κλπ.

Στραβοί πιλότοι σε F-16

Η ιδιαιτερότητα, όμως, των vehicles είναι αυτή ακριβώς: πρόκειται για Artifacts που μπορούν να «ενεργοποιηθούν» και να γίνουν creatures ως το τέλος του γύρου. Και πώς γίνεται αυτό; Μα, βρίσκοντας creatures που θα τα πιλοτάρουν! Η εξαιρετικά τραγελαφική αυτή ιδέα (έχετε φανταστεί ένα αρχαίο καβούρι να οδηγεί διαστημόπλοιο;) αντικατοπτρίζεται στην ability «CREW», που περιλαμβάνεται σε κάθε vehicle και μεταφράζεται ως εξής: Crew X = μια activated ability που ζητεί από τον παίκτη να ταπάρει creatures με αθροιστικό power X ή περισσότερο, ώστε το Vehicle να γίνει Creature ως το τέλος του γύρου και να αποκτήσει το Power-Toughness που είναι τυπωμένο στην κάρτα. Εννοείται πως, ως activated ability, το Crew ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή ο παίκτης έχει priority, όσες φορές θέλει να πληρώσει για αυτή, χρησιμοποιεί τη stack και οι παίκτες μπορούν να απαντήσουν σε αυτή (βλ. λοιπούς κανόνες των activated abilities).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παίκτης δεν μπορεί να πληρώσει μερικώς το κόστος (φυσικά), αλλά τίποτα δεν του απαγορεύει να το παίξει γαλαντόμος και να ταπάρει περισσότερα creatures από όσα χρειάζεται για την ενεργοποίηση. Επειδή ακριβώς το crew είναι κόστος, τη στιγμή που κάποιος θα ξεκινήσει να το πληρώνει, ο αντίπαλος δεν μπορεί να παρέμβει και να του σκοτώσει ή να του ταπάρει τα crewing creatures προτού αυτά χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή.

Ένα creature που μόλις μπήκε στο παιχνίδι μπορεί να ταπαριστεί αμέσως για να κάνει crew vehicle και ας έχει summoning sickness:  ταπάρεται για να πληρώσει κόστος άλλου effect και όχι για να επιτεθεί ή να πληρώσει tap cost δικό του. Το ίδιο ισχύει και για ένα creature που γενικώς δεν μπορεί να επιτεθεί (π.χ. γιατί έχει πάνω του Caught in the Brights) ή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει activated abilities δικές του (π.χ. γιατί έχει πάνω του ένα Arrest). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα κατά τα λοιπά άχρηστα creature σας γίνονται άριστοι πιλότοι!

Αν, για κάποιο λόγο, ένα creature έχει αρνητικό power (είναι π.χ. enchanted με Aether Meltdown) συμβάλλει αρνητικά στον υπολογισμό της Crew ability!

Όλα τα γνωστά μέχρι σήμερα Vehicles γίνονται creatures μέσω αυτής της διαδικασίας. To Fleetwheel Cruiser γίνεται creature την turn που μπαίνει (χωρίς crew) ενώ στην περίπτωση του Heart of Kiran, για να γίνει creature, μπορεί ο παίκτης να αφαιρέσει ένα loyalty counter από planeswalker του ΑΝΤΙ να πληρώσει το Crew cost (=3). Και στην περίπτωση αυτή όμως, ουσιαστικά η crew ability ενεργοποιείται κανονικά – απλώς με εναλλακτικό κόστος. Για αυτό και η αφαίρεση του loyalty counter γίνεται αντιστοίχως σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ο παίκτης έχει priority – δηλ. και στο γύρο του αντιπάλου ακόμα. Μην μπερδευτείτε από τις sorcery-speed abilities των planeswalker σας!

Vehicle που γίνεται Creature κατά τον γύρο που μπήκε στο παιχνίδι υπόκειται κανονικά σε summoning sickness, όπως και κάθε άλλο non creature permanent που μπαίνει στο παιχνίδι και αργότερα τον ίδιο γύρο γίνεται creature (π.χ. Gideon, Ally of Zendikar, Lumbering Falls)

Κάτι χάσαμε στο δρόμο! (Vehicles & Auras / Equipments)

Κάθε Vehicle γίνεται creature ως το τέλος του γύρου. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι στο Cleanup step της Ending Phase, το vehicle θα πάψει να είναι πλάσμα και κατόπιν το παιχνίδι θα τσεκάρει αυτόματα για state based actions. Αυτό σημαίνει ότι, αν νωρίτερα στον ίδιο γύρο, όσο ακόμα το vehicle ήταν creature, ο παίκτης του φόρεσε μια Αύρα (Enchant Creature) ή ένα Equipment, αυτά θα «πέσουν» στο cleanup step (το equipment θα αποκολληθεί και η Αύρα θα πέσει και θα πάει graveyard). Αν μάλιστα το equipment ήταν το Stitcher’s Graft, μάλλον θα πρέπει να ψάχνουμε για καινούριο όχημα! Eξαίρεση αποτελεί η Αύρα Imprisoned in the Moon: στην περίπτωση αυτή το effect της αλλάζει το Supertype του permanent στο οποίο μπαίνει και το κάνει Land, κάτι που αποτελεί legal target για την κάρτα, σύμφωνα με το κείμενό της Aύρας, η οποία θα παραμείνει κανονικά πάνω στο Vehicle ακόμα και μετά το τέλος του γύρου.

Με τη μηχανή αναμμένη (Vehicles και Enters-the-battlefield triggers)

Στον Grand Prix της Πράγας οι πιο συχνές ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τις εξής περιπτώσεις: αν ένα creature μου δίνει ένα μπόνους σε άλλο creature μου όταν μπαίνει στο battlefield, προλαβαίνω να ταπάρω το πλάσμα που μόλις μπήκε (με την enters the battlefield trigger στη stack) ώστε να κάνω crew ένα vehicle και να του δώσω το μπόνους; Κάποιες φορές ναι, κάποιες φορές όχι. Με απλά λόγια, αν η enters the battlefield trigger έχει target, δεν προλαβαίνεις, κι αυτό γιατί θα πρέπει αμέσως να βάλεις την ability αυτή στη stack και να ορίσεις legal target (το οποίο δεν είναι το unanimated vehicle). Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Kujar Seedsculptor. Αντίθετα, αν η σχετική trigger δεν περιλαμβάνει target, προλαβαίνεις να τη βάλεις στη stack, να ταπάρεις το creature που μόλις μπήκε για να πιλοτάρει το vehicle και μετά να αφήσεις την trigger να γίνει resolve δίνοντας τα όποια οφέλη στο vehicle. Έτσι γίνεται στην περίπτωση π.χ. του Dawnfeather Eagle.

Ο Niki Lauda του Kaladesh (Veteran Motorist) και το περίεργο wording.

O Veteran Motorist έχει λίγο περίεργη διατύπωση στο text του: Whenever Veteran Motorist crews a Vehicle, that Vehicle gets +1/+1 until end of turn. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το εξής: όταν το κείμενο γράφει «crews a vehicle» εννοεί «όταν ο VM ταπάρεται για να πληρωθεί η Crew ability». Για να μπει, με άλλα λόγια η trigger αυτή στη stack δεν περιμένουμε να γίνει creature το vehicle αλλά μπαίνει πάνω από την Crew ability, η οποία έχει πληρωθεί και περιμένει να γίνει resolve. Αυτό πρακτικά(και λίγο παράδοξα) σημαίνει ότι το +1/+1 μπόνους, το vehicle το παίρνει προτού ακόμα γίνει creature! Άρα τη στιγμή που θα έρθει η ώρα να γίνει creature θα έχει ήδη το +1/+1 μπόνους. Για αυτό δεν υπάρχει παράθυρο χρονικό προκειμένου να σκοτώσεις ένα Smuggler’s Copter με Fiery Temper, αν το πιλοτάρει ο Veteran Motorist. Το παράδοξο αυτό οδήγησε μάλιστα σε μια high profile λανθασμένη διαιτητική απόφαση.

Ωστόσο, το gatherer είναι σαφές στα rulings της κάρτας: Veteran Motorist’s last ability resolves before the crew ability that it was tapped to activate. The +1/+1 bonus will be in effect as the Vehicle becomes an artifact creature. Σαφείς είναι επίσης και οι σχετικοί κανόνες:

208.3a. If an effect would be created that affects the power and/or toughness of a noncreature permanent, that effect is created even though it doesn’t do anything unless that permanent becomes a creature.

301.7b. If a Vehicle becomes a creature, it immediately has its printed power and toughness. Other effects, including the effect that makes it a creature, may modify these values or set them to different values.

Με το σκάφος στον Ύφαλο του Όραν.

Κάποτε κάποιος με ρώτησε αν τα Ruins of Oran-Rief μπορούν να δώσουν counter σε όχημα που μπήκε ως απλό Artifact-Vehicle και την ίδια turn έγινε Creature. H απάντηση είναι ναι: προϋπόθεση για να γίνει target δεν είναι να μπήκε στο πεδίο ως creature, αλλά να πρόκειται για creature (check) που μπήκε στο battlefield αυτή την turn (check).

Christine (Animated Vehicles από άλλη αιτία).

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν τα effects εκείνα που μετατρέπουν ένα Artifact σε Creature (είτε μόνιμα είτε μέχρι το τέλος του γύρου) ορίζοντας ταυτόχρονα το Power/Toughness που θα έχει το animated artifact. Xαρακτηριστικά παραδείγματα: Ensoul Artifact, Tezzeret’s Touch, Karn’s Touch, Titania’s Song, Toymaker, Karn, Silver Golem. Σε περίπτωση που ένα vehicle έχει γίνει creature εξαιτίας παρόμοιου effect και αργότερα γίνει crew, το Power/Toughness του δεν αλλάζει, αλλά παραμένει αυτό που ορίστηκε από το αρχικό effect. Toύτο συμβαίνει εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των continuous effects στα layers (μπαίνουμε στα βαθιά). Με απλά λόγια, το effect που ορίζει συγκεκριμένο base Power/Toughness (Layer 7b) υπερισχύει του P/T που είναι τυπωμένο στο creature (Layer 7a), άρα και στο Vehicle (Εφαρμόζοντας τα Layers, δεν ακολουθούμε χρονική σειρά των continuous effects, αλλά τη λίστα προτεραιότητας των layers). Αν, όμως, ο Veteran Motorist κάνει crew το ίδιο animated vehicle θα δώσει κανονικά το +1/+1 μπόνους και ας μην έγινε creature εξαιτίας του Crew. (To effect +1/+1 εφαρμόζεται στο Layer 7c, άρα αφού καθοριστεί το base Power/Toughness).

Παράδειγμα: Βάζω σε ένα non-crewed Heart of Kiran το Tezzeret’s Touch. Αργότερα στον ίδιο γύρο ταπάρω τον Veteran Motorist για να πληρώσω το crew cost. To Heart of Kiran γίνεται ένα Artifact Creature – Vehicle με Power Toughness 6/6.

Vehicles και copy.

Σε περίπτωση, τώρα, που ένα permanent γίνει copy κάποιου vehicle, ακόμα και αν τη στιγμή εκείνη το vehicle είναι creature, το copy δεν θα είναι creature. Θα έχει, όμως, όλα τα χαρακτηριστικά και τις abilities του vehicle, συμπεριλαμβανομένου του Crew. Αν θέλετε να κάνετε Creature και  την κόπια, θα πρέπει να πληρώσετε!

Αν, για παράδειγμα, επιλέξετε να κάνετε copy κάποιου vehicle (που έχει γίνει creature) με τον Vizier of Many Faces, το αντίγραφό σας θα είναι το Vehicle προτού γίνει creature, μια και το continuous effect που το έχει κάνει creature τροποποιώντας τα supertypes του δεν είναι copiable value.

Ελπίζω να κάλυψα τις περισσότερες απορίες σας σχετικά με τα οχήματα. Και μην ξεχνάτε: οδηγείτε υπεύθυνα!

Ηλίας Χουντάλας (Level 2, Naύπλιο)

*Οι σύνδεσμοι που περιέχονται στο άρθρο ήταν λειτουργικοί κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του και η ακρίβειά τους μπορεί να μεταβληθεί στο μέλλον.

Ερωτήματα; Απορίες; Διευκρινήσεις; Παρατηρήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

You will not be added to any email lists and we will not distribute your personal information.