Οι καλές συνήθειες στα competitive τουρνουά

Το Magic είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι, πιθανόν ένα από τα καλύτερα. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασκεδάσει κανείς παίζοντας Magic. Υπάρχουν διαφορετικά formats και διαφορετικά είδη παιχνιδιού: από το χαλαρό και casual στο σοβαρό ή ακόμα και στο επαγγελματικό επίπεδο. Φυσικά, δεν διασκεδάζουν όλοι οι παίκτες με το ίδιο στυλ παιχνιδιού, τουλάχιστον όχι σε συστηματική βάση. Επομένως, είναι φυσικό ότι δεν είναι όλοι οι παίκτες εξίσου εξοικειωμένοι με κάθε τύπο/format τουρνουά που τρέχουν τα καταστήματα. Αυτό το κείμενο αποτελεί έναν οδηγό που θα προετοιμάσει τους παίκτες που θέλουν τα συμμετάσχουν σε πιο υψηλά «επίπεδα» του organised play: τα competitive τουρνουά. Έχει στόχο να λειτουργήσει ως «υπενθύμιση» για τους βετεράνους καθώς και μια «καθοδήγηση» για τους νεοεισερχόμενους. Παρακάτω παρατίθενται κάποια από τα βασικά, αλλά σημαντικά βήματα, που κάποιος πρέπει να ακολουθήσει πριν να παίξει σε ένα «competitive» τουρνουά:

Μάθε τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού

Το Pithing Needle που ονομάζει Birds of Paradise δεν κάνει τίποτα γιατί δεν σταματά mana abilities, αλλά ο Phyrexian Revoker κάνει… OK, σύμφωνοι, αλλά τι είναι το «mana ability»;

– Βάζω ένα land…

– Μισό, θέλω να παίξω…

– Το land δεν χρησιμοποιεί το «stack», δεν είναι «spell», δεν παίρνεις «priority» ακόμα.

– Priority; Stack;

Σε κάθε ανταγωνιστικό παιχνίδι, σε κάθε σπορ, υπάρχει κάποιου είδους «διαιτησία» υπεύθυνη για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με το πώς εξελίσσεται το παιχνίδι ανάλογα με τους κανόνες του, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και παίζουν σύμφωνα με αυτούς. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι ένας παίκτης θα πρέπει να ξέρει όλους τους κανόνες και τις ιδιαιτερότητές τους. Αλλά το να ξέρεις τι σημαίνει «priority» και κατά πόσο το να βάζεις loyalty counters σε ένα planeswalker είναι κόστος ή αποτέλεσμα δεν αποτελεί «ιδιαιτερότητα». Είναι κάτι που αποτελεί κομμάτι των βασικών κανόνων του παιχνιδιού. Επομένως, πριν να συμμετάσχεις σε ένα «competitive» τουρνουά καλό είναι να έχεις μια στοιχειώδης κατανόηση αυτών. Προτείνω ως πολύ χρήσιμο αυτό το link.

Εκεί, πέρα από τους πιο πρόσφατους κανόνες και την επεξήγησή τους, υπάρχουν hyperlinks για συγκεκριμένα τμήματα των κανόνων που μπορεί αν θέλεις να ανατρέξεις (για παράδειγμα, ψάχνεις πως λειτουργούν τα activated abilities). Μπορείς, επίσης, να κάνεις αναζήτηση κάθε keyword ability που μπορεί να έχει μια κάρτα και του σχετικού κανόνα. Και πάλι το λέω, δεν περιμένει κανείς να ξέρεις ΚΑΘΕ κανόνα του παιχνιδιού απ’ έξω. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις και να έχεις κατανοήσει σε ικανοποιητικό βαθμό:

  • Turn structure [edit: ο Αρχισυντάκτης προτείνει να κορνιζάρετε αυτό το .pdf και να το μάθετε απέξω!]
  • Zones
  • Card types
  • Ability types
  • Costs & how to play cards and abilities
  • The stack & priority

Όλα αυτά καλύπτονται στο Comprehensive Rules τμήμα του παραπάνω link, και χρειάζεται να έχεις απλώς κατανοήσει τα βασικά γύρω από αυτά. Πάντως, όσο περισσότερο τα κάνεις «κτήμα» σου, τόσο πιο σωστές και ακριβείς θα είναι οι αποφάσεις σου στο παιχνίδι, καθώς δεν θα διέπονται από έλλειψη γνώσης.

Η ικανοποιητική γνώση των κανόνων θα σου επιτρέψει να έχεις και καλύτερη επικοινωνία με τον αντίπαλο σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο τραπέζι. Θα μπορείς να αλλάζεις πιο σωστά τα phases και τα steps των γύρων, να είσαι σαφής ως προς τις προθέσεις σου στο παίξιμο των καρτών σου και να εκμαιεύεις καλύτερα τις προθέσεις του αντιπάλου σου, καθώς και να ζητάς τις κατάλληλες διευκρινήσεις πριν να γίνει λάθος.

Σχετικά με το ζήτημα της επικοινωνίας, είναι συχνό το φαινόμενο να χρησιμοποιούνται «συντομεύσεις» μεταξύ παικτών και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει παρεξηγήσεις (για παράδειγμα, λέει ο αντίπαλος σου «Lightning Bolt» κρατώντας την κάρτα και δείχνοντας στη γενικότερη κατεύθυνση ενός creature. Αν ο παίκτης είναι σαφής σε αυτό που δείχνει, και έχετε και οι δυο καταλάβει το «στόχο», τότε δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω διευκρίνιση. Αυτό στο Magic ονομάζεται «shortcut» και γίνεται έτσι ώστε τα παιχνίδια να κυλάνε πιο γρήγορα…) Όμως επειδή τα shortcuts αποτελούν μια σύμβαση μεταξύ των παικτών, είναι σημαντικό να ζητάς διευκρίνιση σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν είναι σαφή τα πράγματα. (Στο εν λόγω παράδειγμα, έστω ότι του απαντούσες «Mutagenic Growth» δείχνοντας το creature σου. Αν ο αντίπαλος σου πει τότε «μα εγώ εννοούσα εσένα», έχουμε πρόβλημα αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος με τις προθέσεις που υπήρχαν… Πρόβλημα που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει με το να ρωτούσες κατευθείαν «Που;» όσο ακόμα ο αντίπαλος σου έπαιζε το «Lightning Bolt»).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση shortcuts, δες αυτό το link.

Μάθε τους κανόνες και τον κώδικα συμπεριφοράς των τουρνουά 

«Ουπς, τράβηξα την πάνω κάρτα του deck. Τι κάνουμε τώρα;»

«Ξέχασα να γράψω τους 4 Dark Confidant του deck μου στη λίστα, τι γίνεται τώρα;»

«Μπορούμε να μοιράζουμε τα prizes στον τελικό;»

Από τη στιγμή που θες να συμμετάσχεις σε ένα competitive τουρνουά, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και κανόνες που πρέπει να ακολουθείς όταν παίζεις. Κάθε παίκτης αναμένεται να τηρεί ένα συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας και κάποιες ενέργειες θεωρούνται ότι αντιστοιχούν στο «foul» ενός αθλητικού match. Ειδικά για τους νεοεισερχόμενους, αυτό είναι πιθανότατα το κομμάτι εκείνο που έχουν τη λιγότερη εξοικείωση. Παρότι δεν απαιτείται από τον παίκτη να έχει πλήρη γνώση τεχνικών εγγράφων κανονιστικής και πρακτικής διαχείρισης ενός τουρνουά, είναι τουλάχιστον ωφέλιμο να κατανοεί τη γενικότερη φιλοσοφία πίσω από τους κανόνες των ανταγωνιστικών διοργανώσεων και να γνωρίζει επιγραμματικά τι πρέπει να προσέξει. Μέρος αυτής της ανάγκης φιλοδοξεί να καλύψει και το παρόν άρθρο.

Μπορείς να βρεις τους κανόνες αυτούς κάτω από το τμήμα «Tournament Rules» and «Infraction Procedure Guide» σε αυτό το link.

Το τμήμα «Tournament Rules» περιλαμβάνει τη δομή των τουρνουά: πράγματα όπως αριθμούς γύρων, διαδικασίες πριν το τουρνουά, εγγραφές κλπ. Επιπλέον περιλαμβάνει παραβιάσεις του τουρνουά όπως το τι θεωρείται cheating ή μη αποδεκτή συμπεριφορά (unacceptable behaviour).

Το τμήμα «Infraction Procedure Guideline» είναι το «εγχειρίδιο των foul»: κάθε παραβίαση κανόνων περιγράφεται εκεί πέρα μαζί με την αντίστοιχη ποινή που επιφέρει και εφαρμόζεται σε κάθε σενάριο.

Παρακάτω περιγράφονται τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι παίκτες στα competitive τουρνουά, και πως είναι καλό να αποφευχθούν:

Ανακάτεμα (shuffling)

Πρέπει να έχεις ανακατέψει καλά το deck σου πριν το δώσεις στον αντίπαλο για να κόψει, και, κατά προτίμηση, να ανακατεύεις και το deck του αντιπάλου. Στις υψηλότερες κατηγορίες τουρνουά, το να ανακατεύεις το deck του αντιπάλου επιβάλλεται από τους κανόνες.

Μια σειρά από «κοψίματα» δεν είναι ανακάτεμα (το να τοποθετείς κομμάτια του deck από πάνω ή από κάτω ενώ κρατάς το deck στο χέρι σου). Μπορείς να κόψεις όσο θες αλλά το κόψιμο από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Το «ανακάτεμα» σε στοίβες (pile shuffle), ανεξάρτητα του πώς θες να το πεις για να νιώθεις καλά μέσα σου… δεν αποτελεί ανακάτεμα (μοιράζεις το deck σε διάφορες στοίβες για να «ξεφρακάρεις» τις όμοιες κάρτες, κάτι που είναι χρήσιμο μονάχα αν όλο το deck είναι σε σειρά . Κατά τα άλλα το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι «ψυχολογική» ικανοποίηση). Βασικά τοποθετεί όλες τις κάρτες σε συγκεκριμένη αλληλουχία. Το μόνο πράγμα που πετυχαίνεις με αυτό είναι να… χάνεις χρόνο και για αυτό το λόγο τέτοιου είδους «ανακάτεμα» επιτρέπεται μόνο μια φορά ανά game (δεδομένου ότι στη συνέχεια κάνεις και το «φυσιολογικό» ανακάτεμα – αυτό που πράγματι τοποθετεί τις κάρτες σε τυχαίες θέσεις στο deck).

Η ισοκατανομή των lands στο ανακάτεμα, προφανώς δεν είναι ανακάτεμα και θεωρείται cheating. Ο στόχος του ανακατέματος είναι να σιγουρέψει το τυχαίο draw του deck και όχι να υπάρχει ισοκατανομή των καρτών (άσχετα με το πόσο πολύ θα το θέλαμε). Δεν απαγορεύεται να το κάνεις, αρκεί μετά να ανακατέψεις πάρα πολύ καλά το deck (οπότε στην ουσία δεν έχει και νόημα, είναι πάλι «ψυχολογικό» το αίτιο να το κάνεις). [Edit: σε κάποιο επεισόδιο του Monday Night Magic podcast, ο Aaron La Cluyze είχε πει επ’ αυτού: «είτε αυτό που κάνεις δεν έχει διαφορά, οπότε χάνεις το χρόνο σου, είτε έχει, οπότε είναι cheating.»]

Για να υπάρχει επαρκής «τυχαιότητα» σε ένα deck, πρέπει να ανακατευτεί είτε με τη μέθοδο του «weave shuffle» (πιέζεις το ένα μισό του deck σου στο άλλο ώστε να ανακατευτούν όλες οι κάρτες τυχαία μεταξύ τους) είτε του «riffle shuffle» (κρατάς τα δύο μισά του deck σου το ένα δίπλα στο άλλο στο τραπέζι με τους αντίχειρες και μετά τα απελευθερώνεις ώστε να μπαίνει η μία κάρτα σαν ένθετο στην άλλη) καθώς και να κοπεί (σε όποιο σημείο ή σημεία θες) για τουλάχιστον 7 φορές συνολικά (shuffles & cuts), με ελάχιστο τα 3 shuffles.

Σωστή διατήρηση του deck

Παρακάτω είναι μια λίστα των βασικών σημείων που πρέπει να ακολουθείς:

  • Επίστρεψε τις κάρτες που ανήκουν στον αντίπαλο στο τέλος του κάθε παιχνιδιού (πχ Enchantment – Aura).
  • Αφαίρεσε τις κάρτες του sideboard που έχεις προσθέσει στο deck πριν να ξεκινήσεις το επόμενο match. Αν ξεκινήσεις το match με το deck να έχει κάρτες από το sideboard μέσα και σου γίνει έλεγχος (deck check), θα χάσεις αυτόματα την παρτίδα, οπότε είναι κρίμα να μην το προσέξεις.
  • Μην έχεις στο ίδιο deckbox άσχετες κάρτες που θα μπορούσαν legally να χρησιμοποιηθούν στο τουρνουά – κάρτες πέρα από το deck και το sideboard. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ειδικά αν είναι κάρτες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο deck σου, να θεωρηθεί ότι τις χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, ανεξαρτήτως αν το κάνεις η όχι, επομένως απλώς μην τις έχεις εκεί.

Sleeves/κάρτες

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς καθαρά και σχετικά καινούρια sleeves σε ένα competitive τουρνουά. Μια πρόταση είναι να έχεις ξεχωριστά sleeves συγκεκριμένα για τη συμμετοχή σε τέτοια τουρνουά. Πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον Head judge για αυτά αλλά γενικά τα sleeves δεν πρέπει να είναι:

  • Σημαδεμένα (μπορούν να ξεχωρίσουν από το deck με ευκολία. Γρατζουνιές και ορατή βρωμιά θεωρούνται επίσης ως «σημάδεμα»)
  • Ανόμοια (από πλευράς χρώματος ή/και μεγέθους. Είναι πολύ συχνό τα sleeves του κυρίως deck να είναι πιο χρησιμοποιημένα από αυτά του sideboard. Αυτό επίσης θεωρείται «σημάδεμα», οπότε φρόντισε καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά να έχεις ομοιόμορφα sleeves)
  • Εξαιρετικά ανακλαστικά (όταν πας να τραβήξεις κάρτες από το deck, οι επόμενες αντανακλώνται στο πίσω μέρος του sleeve)
  • Να έχουν το οποιοδήποτε μοτίβο στα πλάγια (sleeves με σχέδιο -art sleeves- κάποιων εταιριών έχουν αυτό το πρόβλημα. Εάν θες να χρησιμοποιήσεις art sleeves, φρόντισε το art να έχει περίγραμμα στο sleeve ώστε στις άκρες να είναι ομοιόμορφα)

Ένα άλλο θέμα που υπάρχει είναι οι κάρτες που θεωρούνται σημαδεμένες. Μερικά παραδείγματα:

  • Ένα black-bordered deck με μόνο μερικές κάρτες να είναι white-bordered, ή αλλαγμένες στο πλαίσιό τους (και αντίστροφα) (παράδειγμα, μόνο τα basic lands, μόνο το «combo engine» του deck σου, κλπ. Είναι εύκολο να εντοπιστούν κατά το ανακάτεμα και ο αντίπαλος μπορεί να τις εντοπίσει επίσης, ειδικά όταν κόβει το deck σου)
  • Ένα non-foil deck με κάποιες συγκεκριμένες κάρτες να είναι foil (και αντίστροφα), ειδικά εάν οι foil κάρτες έχουν αρχίσει να «κυρτώνουν» (αυτό όχι μόνο θεωρείται σημάδεμα, αλλά είναι πολύ πιθανό να αποκαλύπτεις πληροφορίες στον αντίπαλο – οι foil κάρτες τείνουν να αντανακλούν το φως πάνω στο σώμα σου όταν τις κρατάς στο χέρι)

Decklists

Σε όλα τα competitive τουρνουά (limited & constructed), λίστες με τις κάρτες του deck και του sideboard συμπληρώνονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση των limited events, υπάρχει έτοιμο checklist με κουτάκια για το συνολικό card pool, και τις κάρτες που χρησιμοποιούνται στο deck. Πολύ συχνά, όμως, οι παίκτες είναι… πρόχειροι με αυτές. Απόφυγε:

  • Υπερβολική σύμπτυξη των ονομάτων καρτών, σε σημείο που δεν αναγνωρίζονται (JTMS αντί για Jace, the Mind Sculptor).
  • Ονόματα αργκό για γνωστές κάρτες (δεν είναι γνωστές σε όλους) («Bob» αντί για Dark Confidant).
  • «Κολλυβογράμματα» (λίστα που δεν διαβάζεται, είναι σαν να μην γράφτηκε).
  • Ονόματα παρεμφερή, που παραπέμπουν σε περισσότερες από μία κάρτες (Jace… ποιος Jace; Borborygmos ενώ εννοούμε τον Borborygmos Enraged…), οι οποίες μπορούν να παιχτούν στο format.
  • Λάθος αριθμό καρτών.
  • Παράλειψη «προφανών» καρτών, όπως basic lands.
  • Ελλιπή στοιχεία (Όνομα, DCI number).

Κανόνες συμπεριφοράς και συνέπειας

Στην περίπτωση που δεν είναι αρκετά σαφές με την εφαρμογή «κοινής λογικής», παρακάτω υπάρχει μια λίστα με τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις:

  • Να αργείς ενώ έχει ξεκινήσει ο γύρος (μπορεί να σου κοστίσει την παρτίδα ή και όλο το match).
  • Σκουπίδια. Τα μαζεύεις όπως απομακρύνεσαι από το τραπέζι.
  • Επιθετική, προσβλητική ή/και μη συνεργάσιμη συμπεριφορά στους γύρω σου.
  • Άρνηση συμμόρφωσης με τις εντολές του προσωπικού (judges, διοργανωτές).
  • Το να προσφέρεις ή να δέχεσαι να σου προσφέρουν «βοήθεια» στο παίξιμό σου άλλοι παίκτες ή/και εξωτερικοί παρατηρητές. Μπορείς να ζητήσεις ευγενικά να σιωπήσουν ή/και να αποχωρήσουν πάνω από το τραπέζι σου όλοι οι παρευρισκόμενοι ή να ζητήσεις από έναν judge να το κάνει για σένα. Εννοείται πως θα πρέπει να αποφύγεις με κάθε τρόπο το να ανακατευτείς με ένα άλλο match. Αν υποπτεύεσαι ότι κάτι συμβαίνει σε ένα τραπέζι που χρήζει επέμβασης, ζήτα ευγενικά από τους παίκτες να παγώσουν το παχνίδι τους και κάλεσε έναν judge. Είναι η δουλειά του να το λύσει, όχι η δική σου.
  • Το να συνεννοηθείς με οποιονδήποτε τρόπο να αλλοιώσεις το αποτέλεσμα ενός match ή να παραιτηθείς από το match σε συνδυασμό με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. (Με εξαίρεση τον -single elimination- ΤΕΛΙΚΟ ενός τουρνουά, όπου και επιτρέπεται να μοιράσετε κατά βούληση μεταξύ σας τα έπαθλα του τουρνουά, ΕΦΟΣΟΝ είναι χρηματικό ποσό -στις χώρες που αυτό επιτρέπεται να δοθεί- ή ΚΛΕΙΣΤΟ προϊόν Magic.)
  • Το να καθορίσεις με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ΕΚΤΟΣ από συγκεκριμένες παρτίδες Magic με το deck που έχεις δηλώσει, βάσει του κανονισμού του event, το αποτέλεσμα ενός match, συμπεριλαμβανομένου και του τυχαίου. Το τουρνουά στο οποίο συμμετέχεις καθορίζει τον νικητή με βάση τις ικανότητες του στο Magic, όχι σε ο,τιδήποτε άλλο, και σε καμία περίπτωση στην τύχη (παράδειγμα, με την ρίψη ενός ζαριού). Είναι συχνό το φαινόμενο οι παίκτες να θεωρούν λογικό, όταν η ισοπαλία δεν τους συμφέρει, να καθορίσουν το νικητή του match στην τύχη, με τη δικαιολογία ότι «κάνεις δεν παίρνει κάποιο αβαντάζ από αυτό». Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανόνες του τουρνουά και έχει ως ποινή την αποβολή από αυτό χωρίς κανένα έπαθλο, οπότε όσο «αθώο» και να φαίνεται, μην το κάνεις.

Τέλος, ορισμένα επιπλέον σημαντικά πράγματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής…

  • Σημείωσε με κάποιον τρόπο το Life σου και του αντιπάλου σου, κατά προτίμηση με μια γραπτή μέθοδο (υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρονικές συσκευές ΔΕΝ επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τουρνουά) και όχι κάτι εύκολο να αλλοιωθεί, όπως ένα ζάρι. Η γραπτή μέθοδος λειτουργεί και ως ιστορικό, οπότε είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός ενός λάθους. ΜΗ βασίζεσαι στον αντίπαλο σου για κάτι τέτοιο, οι πιθανότητες λένε ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την απροσεξία σου.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος για κάτι, ΡΩΤΑ ΕΝΑΝ JUDGE. Μη ρωτάς τους άλλους παίκτες ή/και τους παρευρισκόμενους. Αυτός είναι ο λόγος που ο judge είναι εκεί. Το να μην καλέσεις judge έγκαιρα, παρά μόνο όταν μια κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για μια δίκαιη ετυμηγορία, αφού ο judge δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τη έχει διαδραματιστεί και θα αναγκαστεί να το εκμαιεύσει από τα συμφραζόμενα, όχι απαραιτήτως με επιτυχία.

Όλα τα παραπάνω, αν εφαρμοστούν σωστά, θα σε έχουν προετοιμάσει για οποιοδήποτε competitive event, όσον αφορά στους κανονισμούς του. Τώρα, πλέον αυτών, είναι καλό να μελετήσεις και μερικά ακόμη πράγματα που θα σε προετοιμάσουν ακόμη καλύτερα:

Μάθε το deck σου

«Μου κάνεις επίθεση με τον Tarmogoyf; OK, sure, Dreadbore … όχι περίμενε… είναι sorcery…»

Ανεξάρτητα αν είσαι casual ή competitive παίκτης, είναι σημαντικό να ξέρεις τι κάνουν οι κάρτες σου, η κάθε μία μόνη της ή σε συνδυασμό με τις άλλες. Το deck σου είναι το πρωταρχικό εργαλείο με το οποίο συμμετέχεις στο τουρνουά, οπότε πρέπει να ξέρεις τι κάνει. Για παράδειγμα, εάν παίζεις με το «burn» deck στο Modern format, πρέπει να θυμάσαι ότι το  Lightning Bolt είναι instant, ενώ το Lava Spike είναι sorcery και κάνει «target» μόνο παίκτες και όχι creatures. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ του Atarka’s Command και του Skullcrack: το τελευταίο σταματάει το «prevention» του damage, οπότε ένα κόκκινο creature που μπλοκάρεται από τον Kor Firewalker θα κάνει damage σε αυτόν, παρά το ότι έχει protection από κόκκινο.

Το να συνειδητοποιήσεις τα πράγματα πολύ αργά, κοστίζει παρτίδες. Επίσης, κοστίζει χρόνο. Θα υπάρχουν φορές που θα ευχόσουν να είχες «πέντε λεπτά ακόμα» για να τελειώσει το match, όμως ο χρόνος έχει λήξει, μόνο και μόνο γιατί προσπαθείς να «μάθεις να μετράς» για να βγάλεις storm count ή αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάνεις «counter» ή όχι. Ο τρόπος για να είσαι προετοιμασμένος είναι, πρώτα από όλα, το προφανές: διάβασε τις κάρτες. Μετά διάβασέ τες ξανά. Πιθανόν και τρίτη φορά. Στο σπίτι ή όπου παίζεις Magic. Ανέφερα ότι πρέπει να διαβάσεις τις κάρτες;

Το να ξέρεις τις κάρτες σου όχι μόνο επιταχύνει το play σου, αλλά «τηλεγραφεί» λιγότερη πληροφορία στον αντίπαλο, καθώς δεν κάνεις παύση κάθε φορά που θέλεις να διαβάσεις τη μόνη modal κάρτα του deck σου ή το μόνο planeswalker που παίζεις, γιατί θέλεις να σου υπενθυμίσεις τι κάνει σαν να διαβάζεις την κάρτα πρώτη φορά.

Μάθε τους κανόνες του deck σου

«Μπορεί το Scavenging Ooze μου να φάει το spell στο οποίο ο Snapcaster Mage δίνει flashback;»

«Μπορώ να κάνω και τις δύο από τις επιλογές του Kolaghan’s Command στο Spellskite

«Θέλω να κάνω Remand σε ένα spell με flashback, πάει στο χέρι του αντιπάλου;»

Όλες αυτές είναι πολύ συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με γνωστές κάρτες που μπορεί να έχεις παίξει με αυτές ή εναντίον αυτών. Κατά πάσα πιθανότητα κάποιος άλλος έχει κάνει τις ίδιες ερωτήσεις επίσης. Οπότε, πριν ξεκινήσεις να παίζεις με το όποιο deck, πέρα από το να έχεις διαβάσει ο ίδιος τις κάρτες, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις και τους βασικούς κανόνες για αυτές και τα πιο σημαντικά interactions τους με άλλες κάρτες: ειδικά αυτά που είναι εξαιρετικά πιθανό να πρέπει να σκεφτείς και να αντιμετωπίσεις κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά. Εάν δεν είσαι σίγουρος για το πώς λειτουργούν οι κάρτες σου, μάλλον θα έχεις από μόνος σου δώσει μια ή δύο παρτίδες γιατί έκανες ένα κακό play μη συνειδητοποιώντας το «πλήρες δυναμικό» των καρτών σου.

Υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να εκπαιδευτείς για τα παραπάνω: ένα online εργαλείο που ονομάζεται «Gatherer».

Όχι μόνο μπορείς να ψάξεις για κάθε κάρτα Magic για να δεις τι κάνει, αλλά υπάρχει και ένα ειδικό τμήμα κάτω από κάθε κάρτα: το «Rulings». Εκεί μπορείς να βρεις μια επεξήγηση των πιο συνηθισμένων κανόνων γύρω από κάθε κάρτα. Ως judge μπορώ να εγγυηθώ ότι το 90% των ερωτήσεων γύρω από κανόνες που καλούμαι να απαντήσω κατά τη διάρκεια ενός του τουρνουά καλύπτεται εκεί. Το εργαλείο αυτό σε βοηθάει όχι μόνο να γνωρίσεις καλύτερα τους κανόνες, αλλά και να «προστατευτείς» από τις λάθος πληροφορίες που θα σου δώσει ο αντίπαλος ή/και οι άλλοι παίκτες ενώ παίζεις στο τουρνουά. Το «χαλασμένο τηλέφωνο» όσον αφορά στους κανόνες είναι πολύ σύνηθες μεταξύ παικτών. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να το αποφύγεις.

Όσο λιγότερο πρέπει να υποθέσεις ο ίδιος πώς λειτουργεί κάποιος κανόνας που δεν ξέρεις, τόσο λιγότερα λάθη θα κάνεις και τόσο περισσότερο άνεση θα έχεις να τελειώσεις την παρτίδα στο σωστό χρόνο, για να μην αναφερθώ και στο ότι οι αποφάσεις σου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι πολύ πιο «ενημερωμένες».

Κλείνοντας

Με μια απλή ανάγνωση των παραπάνω, μπορείς να έχεις μια γενική εικόνα των όσων χρειάζονται για την συμμετοχή σου σε ένα competitive event. Προφανώς αυτό το κείμενο ΔΕΝ αντικαθιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των judges στα εκάστοτε events, είναι όμως ένας πρακτικός οδηγός για να μην βρεθείς «αδιάβαστος» στην δύσκολη περίπτωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

You will not be added to any email lists and we will not distribute your personal information.