Γ’ Ελληνικό Judge Conference

Ξημέρωμα 28ής Οκτωβρίου. Μέρα σημαντικής Εθνικής Εορτής για την Ελλάδα. Μέρα επίσης σημαντική για τους Έλληνες Judge, καθώς ήταν η μέρα εκκίνησης του 3ου Ελληνικού Judge Conference! Μέρος συνάντησης, το Crystal Lotus στον Χολαργό. Καλά ώς εδώ, μιας και είμαι από το Μαρούσι, μένω σχετικά κοντά. Αρκετοί από τους Judge δεν ήταν τόσο τυχεροί και χρειάστηκε να έρθουν από τοπία μακρινά όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Κοζάνη. Τουλάχιστον ελπίζω να είχατε καλό ταξίδι παιδιά! Φτάνω λοιπόν 10 λεπτά πριν την καθορισμένη εκκίνηση, χαιρετώ τους ήδη γνωστούς μου και κάθομαι σε μία από τις καρέκλες περιμένοντας (με ανυπομονησία;) την έναρξη!

Το πρόγραμμα της διάσκεψης ήταν ήδη ανακοινωμένο και ήταν το εξής:

12:00 – 13:00 Ανασκόπηση των Nationals – Γιώργος Τριχόπουλος

13:00 – 14:00 Από το καλό στο καλύτερο – Άλεξ Παπαγεωργίου

14:00 – 15:00 Judge Workshop

15:00 – 16:00 Μεσημεριανό

16:00 – 17:00 Οι τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς – Κρέων Τσερούλης

17:00 – 18:00 Ποικιλομορφία – Έλλη Οσμαντζικίδου

18:00 – 19:00 Τα τεκταινόμενα των Ελλανοδικών – Κρέων Τσερούλης

Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική: 18 Έλληνες judges στα έδρανα του πάνω ορόφου του μαγαζιού του Έντι, προσηλωμένοι στην οθόνη, με την οποία είχε συνδεθεί ο υπολογιστής των παρουσιαστών.

Χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις λοιπόν, η παράσταση ξεκίνησε με τον Γιώργο (Τριχόπουλο). Όντας μέλος της ομάδας των Nationals ήξερα λίγο – πολύ για τι θα μίλαγε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν με ενδιέφερε η παρουσίαση. Αντιθέτως, περιείχε αρκετά συμπεράσματα και πληροφορίες κυρίως από την άποψη οργάνωσης ενός μεγάλου event. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα μιας και ο αγαπητός Trixobird έγραψε ένα εκτενές άρθρο σχετικά.

Σε εκείνο περίπου το χρονικό σημείο είχαμε και την πρώτη ευχάριστη έκπληξη: λάβαμε αναμνηστικό σημειωματάριο του conference, το οποίο είχαν επιμεληθεί οι διοργανωτές (και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει cult αντικείμενο του Magic, σε λίγα χρόνια από τώρα) – σε κάθε συνδιάσκεψη είθισται να προσφέρεται αναμνηστικό, όπως έμαθα αργότερα.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη πήρε ο Άλεξ, ο οποίος μας ανακοίνωσε με το καλημέρα πως, ξέρετε κάτι, δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουμε. Σκληρός! Έχει όμως δίκιο. Με λίγα λόγια, το νόημα της παρουσίασης ήταν πως χρειάζεται να είμαστε περισσότερο σχετικοί με τα common interactions στα φορμάτ που καλούμαστε να Judgάρουμε και τελικά να εκμηδενίσουμε τα λάθη! Σαν Judges έχουμε μία έμφυτη ρομαντική προσέγγιση στους κανόνες. Μας αρέσει να μιλάμε για περίεργα interactions τα οποία πάνε κόντρα στη λογική και δεν τα βλέπει ποτέ το φως του ήλιου. Πρέπει όμως, να είμαστε πρακτικοί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε οποιοδήποτε περίεργο αλλά συνάμα κοινό interaction στο Standard και στο Modern. Λίγο πολύ, αυτό ήταν το νόημα της όλης παρουσίασης, και μετά μιλήσαμε λίγο για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Το σημαντικό όμως είναι πως τώρα έχουμε επίγνωση του προβλήματος, και ως εκ τούτου μπορούμε να δουλέψουμε για να το λύσουμε.

Η ώρα είχε πάει 2 το μεσημέρι και ως εκ τούτου λάβαμε θέσεις για το Judge Workshop. Οφείλω να παραδεχτώ πως δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται! Για όσους λοιπόν έχουν την ίδια απορία που είχα και εγώ, στην ουσία ήταν training ground για εμάς τους level 1. Οι αγαπητοί και έμπειροι lvl 2 στήσανε τραπέζια, πήρανε decks και παίζανε ενδιαφέροντα σενάρια στα οποία ως παίκτες καλούσαν Judge (εμάς) και έπρεπε να αντεπεξέλθουμε Τα σενάρια δεν αφορούσαν τόσο τους κανόνες, αλλά τη δική μας διαχείριση σε περίεργες καταστάσεις. Ύστερα οι level 2 μας εξηγούσαν τι κάναμε σωστά, τι λάθος και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης . Για παράδειγμα, ορίστε ένα σενάριο που έτυχε σε εμένα: οι παίκτες με καλούν και με ενημερώνουν πως ένας από τους 2 πρότεινε να ρίξουν ζάρι για να αποφασίσουν τον νικητή του match, αφού η διαφαινόμενη ισοπαλία δεν θα βόλευε κανέναν τους. Όπως μπορούμε να δούμε εδώ αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται δια ροπάλου από την Wizards σε extreme επίπεδο μάλιστα. Οπότε και εγώ είμαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω σε έναν παίκτη ότι θα γίνει Disqualify από το τουρνουά. Σαν θεωρία το γνώριζα πολύ καλά, αλλά στο σενάριο του workshop έμαθα πως να το χειριστώ και σωστά. Γενικότερα το Workshop ήταν ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να έχουμε σε πραγματική εμπειρία. Είναι σίγουρα κάτι που θα ήθελα να γίνεται πιο συχνά, καθώς θεωρώ πως μας προετοιμάζει για πραγματικές καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Μετά και το πέρας του Workshop, είχε έρθει η ώρα για το μεσημεριανό διάλειμμα . Προσωπικά, προτίμησα τα Goody’s για ένα γρήγορο γεύμα. Επίσης κάπου ανάμεσα στις παρουσιάσεις και το διάλειμμα έπαιξα ένα 4-man commander με συνάδελφους level 1 στο οποίο κάπως κατάφερα να χάσω στα πρώτα 5 λεπτά. ( Νομίζω ήμουν και ο μόνος που έχασε, καθώς ξεκινούσε σύντομα η επόμενη παρουσίαση.) Γενικά υπήρχε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα, θαρρώ πως όλοι ήμασταν χαρούμενοι που βρισκόμασταν εκεί. Κάπου εκεί ξεκίνησε να βρέχει κιόλας, σαν ο καιρός να ήθελε να δώσει ένα τόνο σοβαρότητας στο υπόλοιπο της συνεδρίασης…

Επόμενος παρουσιαστής ήταν ο Κρέοντας. Μιλήσαμε για τις νέες αλλαγές στους κανονισμούς. Σημαντικότερες εκ αυτών η υποχρεωτική υπενθύμιση των extra effect καρτών όπως το Path to Exile ( πλέον πρέπει να σιγουρευόμαστε πως ο αντίπαλος δεν ξέχασε να φέρει land) και η δήλωση “ πάμε Combat; “ και τα παράγωγά της, που πλέον υποδηλώνουν πως ο active player θέλει να πάει στο στάδιο του beginning of combat, και όχι στο declare attackers. (Σημαντικό για effects τύπου crew, Glorybringer exerts κλπ). Σαν Judges έχουμε την υποχρέωση να γνωρίζουμε πριν από τους παίκτες τέτοιες αλλαγές και έτσι μία τέτοια παρουσίαση κρίνεται απαραίτητη. Γενικά φανήκαμε ενημερωμένοι, οπότε είμαι σίγουρος πως κάναμε χαρούμενο και τον Κρέοντα!

Η επόμενη παρουσίαση από την Έλλη είχε να κάνει με τον ρόλο του Judge όχι μόνο ως ρυθμιστή των τουρνουά και επιβολέα κανόνων, αλλά και σε ένα κοινωνικό επίπεδο. Οι παίκτες έρχονται να παίξουν στα τουρνουά μας, και όντας ό,τι κοντινότερο σε εκπρόσωπο του παιχνιδιού, έχουμε υποχρέωση να σιγουρεύουμε πως θα νιώσουν άνετα. Για μεγάλο ποσοστό των παικτών δεν είναι πρόβλημα αυτό, αλλά υπάρχουν παίκτες που έχουν έναν βαθμό αποξένωσης από τους υπόλοιπους, λόγω ηλικίας, φύλου, σεξουαλικoύ προσανατολισμού, ή, στην απλούστερη περίπτωση, είναι νέοι παίκτες που δεν έχουν γνωστούς στον χώρο. Αυτοί οι παίκτες, λοιπόν, σύμφωνα με την παρουσίαση, χρειάζονται ένα extra layer προστασίας από τους Judges, ώστε να ενσωματωθούν στην magic κοινότητα ομαλά και να νιώθουν άνετα να συμμετέχουν σε μελλοντικά events και τουρνουά. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει ο Judge να σταματήσει να φαίνεται αμερόληπτος στα μάτια των (υπόλοιπων) παικτών. Οι απόψεις των συμμετεχόντων διίσταντο, και σίγουρα πρόκειται για ένα λεπτό θέμα, το οποίο δεν περιφράζεται στα ελληνικά σύνορα, αλλά είναι ένα θέμα συζήτησης της Judge Κοινότητας παγκόσμια. Σίγουρα η μία ώρα που είχαμε στη διάθεση μας δεν ήταν αρκετή για την διευθέτηση του θέματος και είμαι σίγουρος ότι είναι ένα θέμα που θα επανέρχεται στα επόμενα Conferences. Πάντως, αν μη τι άλλο, ήταν το θέμα όπου συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση τα περισσότερα άτομα και είμαι σίγουρος πως, ακόμη και για όσους δεν εξέφεραν άποψη εκείνη τη στιγμή, τους δόθηκε τροφή για σκέψη.

Τέλος, μιλήσαμε για κάποιες διαφαινόμενες αλλαγές, αλλά και το μέλλον του blog το οποίο διαβάζετε τώρα. Με χαρά μου διαπίστωσα ότι στην πρόσκληση του Ηλία (που έχει αναλάβει τη διαχείριση του blog) η ανταπόκριση της judge community για εθελοντική συνδρομή ήταν εντυπωσιακή και παραγωγική!

Με αυτόν τον αισιόδοξο και ευχάριστο τόνο (που ήρθε να αμβλύνει τις όποιες διαφωνίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Έλλης) κλείσαμε επισήμως την ατζέντα του Σαββάτου. Όμως η μέρα δεν είχε τελειώσει… Έμενε μια ακόμα πράξη, που θα έκλεινε την αυλαία: Judge Dinner, σε τοπικό κεμπαπτζίδικο της Μεσογείων!

Το επόμενο ραντεβού ήταν για την Κυριακή το πρωί, που ήταν εξ αρχής προορισμένη για κοινωνικοποίηση, ανταλλαγή απόψεων και συναντήσεις στο περιθώριο της βασικής συνδιάσκεψης και, φυσικά, Magic! Δωρεάν draft για όλους, να ξεσκουριάζουμε και να μην ξεχνάμε ότι, πάνω από όλα, αγαπάμε το παιχνίδι.

Στο σημείο αυτό, θα παραδώσω τη σκυτάλη του άρθρου σε ένα νέο μέλος της κοινότητας των Magic Judges, τον Γιάννη Μαυρόπουλο από το Νάυπλιο, που έγινε judge στο conference, με το εντυπωσιακό σκορ του 92% στο τεστ. Ο λόγος που εγκαταλείπω το άρθρο είναι διπλός: 1ον θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη κάποιου που πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με την ελληνική judge community και 2ον, επειδή προσωπικά δεν κατάφερα να παρευρεθώ την Κυριακή, οπότε…


Πριν μιλήσω για τα τεκταινόμενα της Κυριακής θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους judges που με υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά το Σάββατο, απαντώντας με υπομονή τις ερωτήσεις μου και δίνοντας μου κάποια συμμετοχή στο judge workshop που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Εν αντιθέσει με τα παιδιά που έδιναν για level 2, εγώ έδωσα το τεστ το Σαββάτο στο τέλος του συνεδρίου, (το οποίο παρόλο το αποτέλεσμα με παίδεψε πολύ) έτσι ώστε να μπορέσω να παίξω στο draft της Κυριακής.
Η Κυριακή, λοιπόν, ήταν μια χαλαρή μέρα για τους συμμετέχοντες εκτός από τους Άκη και Βασίλη, οι οποίοι είχαν να περάσουν το πολύ δύσκολο τεστ για να γίνουν level 2 judge.
Παράλληλα με το τεστ οι υπόλοιποι δημιουργήσαμε ένα 8άρι pod και ντραφτάραμε χαλαρά παρόλες τις παρατηρήσεις του trixobird να μη δείχνουμε τις κάρτες και να μη σχολιάζουμε.
Το ότι έπαιρνα μέρος σε 8άρι draft με είχε κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο μιας και στο Ναύπλιο η κοινότητα είναι μικρή και στο Ixalan ντραφτάραμε 6άρια pods με μία εξαίρεση που ήμασταν 7.
Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να ντραφτάρω το αγαπημένο μου tribal που δεν είναι άλλο από τα vampires. Η αλήθεια είναι ότι είχα μαζέψει αρκετά καλές κάρτες, χωρίς κάποια βόμβα όμως, με αποτέλεσμα στο τελευταίο booster να αφήνω να περάσει στο προτελευταίο pick έναν Anointed Deacon foil, μιας και είχα άλλους 2!
Αφού τελειώσαμε το deckbuilding ήμασταν έτοιμοι για τα pairings και οι περισσότεροι ήταν ενθουσιασμένοι μιας και θα βλέπανε για πρώτη φορά να παίζει magic ο πρώην RC μας trixobird.

Εγώ έπαιξα ενάντια σε ένα R/G dinos, το οποίο ήταν αρκετά αργό για τα vampires μου οπότε πέρασα εύκολα από τον πρώτο γύρο νικηφόρα. Στον δεύτερο γύρο στα πρώτα τραπέζια ήταν οι high level judges του pod (trixobird και Ηλίας) και εγώ με τον Ξενοφώντα από την Κοζάνη. Ο αντίπαλός μου στο δεύτερο γύρο έπαιζε με Naya Dinos – δικαιολογημένα αφού είχε πικάρει έναν Gishath, Sun’s Avatar . Ευτυχώς τα vampires μου ήταν πάλι πιο γρήγορα και κατάφεραν με περίτεχνες κινήσεις να καθαρίσουν τους δεινόσαυρους. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσω λίγο το τέλος του featured match ανάμεσα στος high level judges, το οποίο έληξε τελικά υπέρ του Ηλία και έτσι βρεθήκαμε στον τελικό. Στον τελικό βρέθηκα απέναντι στους ύπουλους πειρατές του Ηλία. Μετά από 2 παιχνίδια που μοιραστήκαμε τις νίκες, φτάσαμε στο τρίτο game, όπου βρεθήκαμε σε ένα stalemate περιμένοντας τον Ηλία να τραβήξει ένα land για να κερδίσει, κάτι το οποίο δεν έγινε στους επόμενους 10 περίπου γύρους και έτσι αναδείχθηκα νικητής.
Μετά το draft οι level 2+ judges κάνανε ένα meeting, στο οποίο δυστυχώς δε μπορούσα να παραβρεθώ γιατί ήταν πάνω από το pay grade μου. (βλ. παρακάτω)
Κάπως έτσι τελείωσε το 3ο Ετήσιο Ελληνικό Judge Conference και πήρα το δρόμο της επιστροφής γεμάτος ευχάριστες εμπειρίες, αναμένοντας το επόμενο συνέδριο.


(Γράφει ο Ηλίας Χουντάλας) Στο πλαίσιο της όψιμης εξωστρέφειάς μας ως κοινότητας, λίγα λόγια για τη συνάντηση των Level 2+, που έγινε στο περιθώριο της Γ’ Συνδιάσκεψης Ελλήνων Judges: Σε ένα ήπιο κλίμα, το θέμα που κυρίως μας απασχόλησε ήταν το διά ταύτα της παρουσίασης του Άλεξ και είχε να κάνει με διάγνωση των ελαττωμάτων μας ως Judges και την εξεύρεση λύσης (εφόσον το consensus της συνάντησης ήταν ότι κάνουμε λάθη και θέλουμε βελτίωση), με απώτερο στόχο τον εκμηδενισμό των λαθών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης προς την κοινότητα και τις διοργανώσεις της. Αφού ακούστηκαν ορισμένες ιδέες και απόψεις, καταλήξαμε σε πρακτικές λύσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, σε πρώτη φάση των Judges που μετέχουν σε competitive, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ τους, με ανταλλαγή rulings, κανόνων, απόψεων, σε μια συλλογική προσπάθεια της απόλυτης ακεραιότητας των ανταγωνιστικών τουρνουά. Η αίσθησή μου είναι ότι, ένα μήνα περίπου μετά, σήμερα, τα θετικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Τέλος, στη γενικότερη αίσθηση του conference κυριάρχησε η αγάπη  των Judges για αυτό που κάνουν, η διάθεση αυτοκριτικής, αυτοβελτίωσης και αλληλεπίδρασης με την Κοινότητα. Και του χρόνου!