Το τελευταίο μέρος του report περιέχει αντιπροσωπευτικά rulings από τα δύο φορμάτ του πανελληνίου, το Hours of Devastation limited και standard. Οι απαντήσεις βρίσκονται στο τέλος, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον αναγνώστη να δοκιμάσει τις γνώσεις του. You may brag about your results στη fb σελίδα μας
Οι τελευταίες τρεις ερωτήσεις είναι πιο judge oriented.
Για το πρώτο μέρος που περιέχει την προετοιμασία πατήστε εδώ, και για το δεύτερο μέρος που περιέχει το οδοιπορικό των δύο ημερών, πάτησε εδώ…
α) Bitterblade Warrior παίρνει -1/-1
β) Bitterblade Warrior παίρνει +0/+0
γ) Bitterblade Warrior παίρνει +2/+2
δ) Η ικανότητα χάνεται κατά την πραγμάτωση της
α) Η ικανότητα θα πραγματωθεί αφού το Grasp of Darkness σκοτώσει τον ελέφαντα, και ο Νίκος θα πρέπει να πληρώσει δύο δείκτες ενέργειας.
β) Ο Νίκος μπορεί να παίξει το Grasp of Darkness μόνο αφού η ικανότητα του ελέφαντα πραγματωθεί.
γ) Αφού το Grasp of Darkness σκοτώσει τον ελέφαντα η ικανότητα θα ακυρωθεί ενώ προσπαθεί να πραγματωθεί αφού δεν έχει νόμιμους στόχους
δ) Αφού το σκοτάδι σκοτώσει τον ελέφαντα η ικανότητά του θα πραγματωθεί και ο Ανδρέας διαλέγει είτε να πληρώσει δύο ενέργειες είτε να κερδίσει μία.
α) Ο Κολοσσός μπαίνει στο πεδίο της μάχης χωρίς +1/+1 δείκτες. Κανένα τέρας δεν είναι στο νεκροταφείο καθώς ο Κολοσσός μπαίνει στο πεδίο της μάχης
β) Ο Κολοσσός μπαίνει στο πεδίο της μάχης με ένα +1/+1 δείκτη. Ο Relentless Dead είναι ακόμη στο νεκροταφείο ου Ανδρέα, αλλά ο Κολοσσός δε μετρά τον εαυτό του
γ) Ο Κολοσσός μπαίνει στο πεδίο της μάχης με ένα +1/+1 δείκτη. Ο Relentless Dead βρίσκεται ήδη στο χέρι το Ανδρέα, αλλά ο Κολοσσός μετρά τον εαυτό του
δ) Ο Κολοσσός μπαίνει στο πεδίο της μάχης με δύο +1/+1 δείκτες. Ο Relentless Dead είναι ακόμη στο νεκροταφείο του Ανδρέα, και ο Κολοσσός μετρά τον εαυτό του.
α) Ο δράκος θα είναι ακόμα πλάγια, και θα στραφεί μόνο στη στο επόμενο untap βήμα του Νίκου
β) Ο δράκος θα στραφεί κανονικά, αλλά δε μπορεί να γίνει exert ξανά αυτό το γύρο, γιατί έχει ήδη γίνει exerted
γ) Ο δράκος θα γυρίσει κανονικά, και ο Νίκος μπορεί να επιλέξει να τον κάνει exert
δ) Δεν επιτρέπεται αυτό, ο Ανδρέας δε μπορεί να κάνει exert τον δράκο
α) Το Mirage Mirror πάει στο νεκροταφείο, και μένει εκεί
β) Το Mirage Mirror δε μπορεί να αντιγράψει το θεό Ακρίδα
γ) Το Mirage Mirror γυρίζει στην κανονική του μορφή
δ) Το Mirage Mirror πηγαίνει στο νεκροταφείο. Γυρίζει στον ιδιοκτήτη του στην αρχή του επόμενου γύρου
α) Ο Νίκος θυσιάζει ένα non token τέρας για να ενεργοποιήσει την ικανότητα
β) Ο Νίκος παίζει Fling και θυσιάζει ένα non token τέρας ως επιπλέον κόστος
γ) Ο Νίκος θυσιάζει ένα non token τέρας κατά τη διάρκεια της πραγμάτωσης To the Slaughter
δ) Ένα non token τέρας που ελέγχεται από τον Νίκο, δέχεται φονική ζημιά μάχης, και πηγαίνει στον νεκροταφείο
α) Η εχθρική έρημος είναι ένα 1/1 τέρας χωρίς καμία ιδιότητα. Πεθαίνει στη μάχη
β) Η εχθρική έρημος είναι ένα 3/4 τέρας χωρίς καμία ιδιότητα. Η Khenra πεθαίνει στη μάχη.
γ) Δε βγάζει νόημα η ερώτηση, αφού ο Νίκος δε μπορεί να μετατρέψει την έρημο σε τέρας
δ) Δε βγάζει νόημα η ερώτηση, αφού με το που ζωντανεύει η εχθρική έρημος, χάνει την ιδιότητα που την έκανε τέρας, οπότε και γυρίζει στην πρότερη κατάστασή της
α) O Rhonas’s Stalwart δε μπορεί να μπλοκαριστεί από τέρατα με δύναμη λιγότερη ή ίση του δύο. Η δήλωση αμυνομένων του Αντρέα δεν είναι σωστή πια. Θα αρχίσει μια άλλη φάση δήλωσης αμυνομένων μετά από αυτή.
β) O Rhonas’s Stalwart δε μπορεί να μπλοκαριστεί από τέρατα με δύναμη λιγότερη ή ίση του δύο. Ο ιπποπόταμος απομακρύνεται από τη μάχη και p Rhonas’s Stalwart θεωρείται μη μπλοκαρισμένο, οπότε και κάνει τρεις ζημιές στον Νίκο.
γ) O Rhonas’s Stalwart δε μπορεί να μπλοκαριστεί από τέρατα με δύναμη λιγότερη ή ίση του δύο. Ο ιπποπόταμος απομακρύνεται από τη μάχη και o Rhonas’s Stalwart θεωρείται μπλοκαρισμένο, οπότε και δεν κάνει ζημιά στον Νίκο.
δ) Ο 1/1 ιπποπόταμος αμύνεται ακόμη στον Rhonas’s Stalwart. Θα κάνει μία ζημιά στον Rhonas’s Stalwart και θα δεχθεί τρεις.
α) Ο Ανδρέας παραβίασε τους κανόνες (Game Rules Violation). Ο κριτής θα πάρει μία κάρτα στην τύχη από το χέρι του και θα τη βάλει στην κορυφή της τράπουλάς του. Και οι δύο παίκτες θα παρατηρηθούν με Warning
β) Ο Ανδρέας παραβίασε τους κανόνες (Game Rules Violation). Ο κριτής θα πάρει μία κάρτα στην τύχη από το χέρι του και θα την ανακατέψει στην τράπουλά του. Και οι δύο παίκτες θα παρατηρηθούν με Warning
γ) Ο Ανδρέας υπέπεσε στην παράβαση κρυφής κάρτας (Hidden Card Error). Δείχνει το χέρι του στον Νίκο και αυτός διαλέγει μια κάρτα που θα τοποθετηθεί στην κορυφή της τράπουλας του Ανδρέα. Και οι δύο παίκτες θα παρατηρηθούν με Warning
δ) Ο Ανδρέας υπέπεσε στην παράβαση κρυφής κάρτας (Hidden Card Error). Δείχνει το χέρι του στον Νίκο και αυτός διαλέγει μια κάρτα που θα ανακατευθεί στην τράπουλα του Ανδρέα. Και οι δύο παίκτες θα παρατηρηθούν με Warning
α) Ο Neheb εξορίζεται Και οι δύο παίκτες παρατηρούνται με Warning για παραβίαση των κανόνων (Game Rule Violation)
β) Ο Neheb εξορίζεται. Ο Ανδρέας παρατηρείται με Warning λόγω παραβίαση των κανόνων ( Game Rules Violation) και ο Νίκος παρατηρείται με Warning επειδή άφησε το λάθος να γίνει (Failure to Maintain Game State).
γ) Ο Neheb εξορίζεται. Ο Νίκος παρατηρείται με Warning λόγω παραβίαση των κανόνων ( Game Rules Violation) και ο Ανδρέας παρατηρείται με Warning επειδή άφησε το λάθος να γίνει (Failure to Maintain Game State).
δ) Είναι πολύ αργά για να διορθωθεί το λάθος. Και οι δύο παίκτες παρατηρούνται με Warning για παραβίαση των κανόνων (Game Rule Violation)
11. Ο Ανδρέας καλεί κριτή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γιατί μόλις τράβηξε μια κάρτα από το sideboard. Τί γίνεται;
α) Ο Ανδρέας χάνει το συγκεκριμένο παιχνίδι (όχι όλο το match) επειδή παίζει με λάθος τράπουλα
β) Ανάλογα των περιστάσεων, ο Ανδρέας είτε χάνει το συγκεκριμένο παιχνίδι (όχι όλο το match) είτε παρατηρείται με Warning. Στη δεύτερη περίπτωση διορθώνεται η τράπουλα του, αλλά δε τραβά κάρτα για να αντικαταστήσει τη sideboard κάρτα που προξένησε το λάθος
γ) Ο Ανδρέας παρατηρείται με Warning επειδή παίζει με λάθος τράπουλα. Η τράπουλά του διορθώνεται και τραβά μια κάρτα για να αντικαταστήσει την sideboard κάρτα που προξένησε το λάθος
δ) Ο Ανδρέας παρατηρείται με Warning επειδή παίζει με λάθος τράπουλα. Η τράπουλά του διορθώνεται αλλά δεν τραβά κάρτα για να αντικαταστήσει την sideboard κάρτα που προξένησε το λάθος
Οι Απαντήσεις:
1. β) Bitterblade Warrior παίρνει +0/+0 (Αν ένα τέρας έχει δύναμη αρνητική, όταν η ικανότητα πραγματώνεται, τότε θεωρούμαι ότι έχει μηδέν)
2. α) Η ικανότητα θα πραγματωθεί αφού το Grasp to Darkness σκοτώσει τον ελέφαντα, και ο Νίκος θα πρέπει να πληρώσει δύο δείκτες ενέργειας. (Ακόμη και αν ο ελέφαντας έχει φύγει από το πεδίο μάχης, η ικανότητα του συνεχίζει να υπάρχει στη στοίβα, και όταν πραγματωθεί θα προσπαθήσει να κάνει ότι παραπάνω μπορεί)
3. γ) και δ) Όταν η ικανότητα του Κολοσσού θα πραγματωθεί ελέγχει τον αριθμό των νεκροζώντανους στο νεκροταφείο. Θα δει ένα ή δυο, το οποίο εξαρτάται από τη σειρά που έβαλε ο Αντρέας τις ικανότητες στη στοίβα
4. γ) Ο δράκος θα γυρίσει κανονικά, και ο Νίκος μπορεί να επιλέξει να τον κάνει exert (To «won’t untap» clause του exert αναφέρεται στον controller («you») την ώρα που το creature έκανε exert. Το exert ability δεν απαγορεύει σε κάποιο creature να κάνει exert για συνεχόμενους γύρους)
5. δ) Το Mirage Mirror πηγαίνει στο νεκροταφείο. Γυρίζει στον ιδιοκτήτη του στην αρχή του επόμενου γύρου (Οι ικανότητες που έχουν σαν αποτέλεσμα ένα αντικείμενο να μετακινείται από μια δημόσια ζώνη σε μια άλλη, κοιτάνε πίσω στο χρόνο και βλέπουν το αντικείμενο όπως ήταν στο πεδίο της μάχης)
6. όλα (παλιά θα ήταν μόνο το γ) αλλά με την Ixalan είναι όλα. Δες γιατί εδώ)
7. γ) Δε βγάζει νόημα η ερώτηση, αφού ο Νίκος δε μπορεί να μετατρέψει την έρημο σε τέρας (Η ικανότητα της Hostile Desert δεν είναι mana ικανότητα, άρα δε μπορεί να ενεργοποιηθεί λόγω της τρίτης ιδιότητας της Overwhelming Splendor)
8. δ) Ο 1/1 ιπποπόταμος αμύνεται ακόμη στο πρωτοπαλίκαρο. Θα κάνει μία ζημιά στον Rhonas’s Stalwart και θα δεχθεί τρεις. (Ο περιορισμός του πρωτοπαλίκαρου ελέγχεται μόνο το picosecond που δηλώνονται οι αμυνόμενοι)
9. α) Ο Ανδρέας παραβίασε τους κανόνες (Game Rules Violation – GRV). Ο κριτής θα πάρει μία κάρτα στην τύχη από το χέρι του και θα τη βάλει στην κορυφή της τράπουλάς του. Και οι δύο παίκτες θα παρατηρηθούν με Warning (Αν ο Νίκος δεν είχε γνέψει θα ήταν το δ), αλλά με το που έγνεψε έγινε κοινωνός στο λάθος του Ανδρέα)
10. α) Ο Neheb εξορίζεται Και οι δύο παίκτες παρατηρούνται με Warning για παραβίαση των κανόνων (Game Rule Violation) (Όταν μια κάρτα ελέγχεται από τον έναν παίκτη αλλά καταδεικνύει ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αντίπαλος, τότε και οι δύο παίκτες είναι υπεύθυνοι αν ξεχαστούν οι ενέργειες αυτές. Επίσης όταν μια κάρτα δε ξεχαστεί να μεταφερθεί από μια ζώνη σε μια άλλη ή μεταφερθεί σε μια άλλη ζώνη, τότε συνήθως τη μεταφέρουμε στη σωστή ζώνη όσες γύρες και αν περάσουν)
11. β) Ανάλογα των περιστάσεων, ο Ανδρέας είτε χάνει το συγκεκριμένο παιχνίδι (όχι όλο το match) είτε παρατηρείται με Warning. Στη δεύτερη περίπτωση διορθώνεται η τράπουλα του, αλλά δε τραβά κάρτα για να αντικαταστήσει τη sideboard κάρτα που προξένησε το λάθος (Εκτός και αν η κάρτα που τράβηξε βρίσκεται τόσο στο sideboard όσο και στη βασική τράπουλα, ο Ανδρέας απλά θα παρατηρηθεί με Warning. Θα διορθώσουμε την τράπουλά του, γιατί ίσως να υπάρχουν και άλλα λάθη, ωστόσο δε θα αφεθεί να τραβήξει extra κάρτα σαν μια μικρή επιπλέον τιμωρία για το λάθος του)
Και εδώ τελειώνουν τα report του πανελληνίου, σας ευχαριστώ που με υπομείνατε μέχρι εδώ! Ευελπιστώ να τα πούμε του χρόνου, με πιο πολλά rulings, και ελπίζω λιγότερα λάθη